Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Prezidentka privíta pápeža na letisku, zúčastní sa i na omši v Šaštíne

Pápež František, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Z letiska sa následne hlava katolíckej cirkvi presunie na ekumenické stretnutie na Apoštolskej nunciatúre, kde bude mať aj príhovor.

Bratislava 10. septembra (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová privíta v nedeľu (12. 9.) popoludní na Letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave pápeža Františka. Ten priletí na Slovensko na štvordňovú pastoračnú cestu z Budapešti. Potvrdil to hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

"Na letisku pri prílete Svätého Otca bude v nedeľu prítomná prezidentka, ale aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) a ďalší ľudia. Delegácia nebude široká, ale bude prítomná politická špička," uviedol Strižinec. Z letiska sa následne hlava katolíckej cirkvi presunie na ekumenické stretnutie na Apoštolskej nunciatúre, kde bude mať aj príhovor. Následne absolvuje aj súkromné stretnutie s členmi Spoločnosti Ježišovej.

Čaputová oficiálne privíta pápeža Františka v pondelok (13. 9.) ráno v areáli Prezidentského paláca. Tu pápež absolvuje osobné stretnutie s prezidentkou, stretne sa s jej rodinou a prihovorí sa stovkám ľudí z rôznych oblastí, či už spoločenskej, kultúrnej alebo politickej.

V stredu 15. septembra počas prikázaného sviatku Sedembolestnej Panny Márie sa Čaputová zúčastní na omši pri Národnej svätyni v Šaštíne, kde bude mať Svätý Otec homíliu. Ide o posledný oficiálny bod apoštolskej cesty pápeža na Slovensku. Následne sa hlava katolíckej cirkvi presunie na letisko v Bratislave. Prezidentka bude prítomná aj pri odlete pápeža Františka naspäť do Vatikánu.

Pápež František na septembrovej (12. - 15. 9.) návšteve Slovenska zavíta do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.