Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezidentka podpísala novelu na lepší prístup vojakov k rehabilitáciám

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Martin Baumann

Novela má za cieľ systematizáciu procesu.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Prístup vojakov k rehabilitačným a liečebným zariadeniam Ministerstva obrany (MO) SR a čerpanie preventívnej rehabilitácie v nich sa má zlepšiť. Je to cieľom novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorú v utorok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Novela má za cieľ systematizáciu procesu. Vojakovi, ktorý má nárok a záujem o preventívnu rehabilitáciu, sa na základe jeho žiadosti v prvom rade poskytne formou rekondičného pobytu s liečebným kúpeľným režimom alebo formou rekondičného pobytu v zariadeniach rezortu. Až následne, ak mu nebude poskytnutá rehabilitácia v týchto zariadeniach, poskytne sa mu preventívna rehabilitácia formou aktívneho odpočinku.

Vytvoriť a zabezpečiť podmienky zamerané na pravidelnú regeneráciu fyzických a duševných síl vojaka je podľa slov predkladateľa súčasťou komplexnej starostlivosti o profesionálneho vojaka. Táto starostlivosť sa zabezpečuje poskytovaním preventívnej rehabilitácie v troch formách. A to formou rekondičného pobytu s kúpeľným režimom na 21 dní, rekondičného pobytu v zariadeniach v pôsobnosti rezortu obrany či v zariadeniach určených rezortom, alebo formou aktívneho odpočinku na území Slovenska na 14 dní.