Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezidentka podpísala novelu týkajúcu sa poškodenia cesty pri premávke

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Doterajšie znenie hovorí, že dopravná nehoda je udalosť v cestnej premávke, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla a pri ktorej sa "poškodí cesta či všeobecne prospešné zariadenie".

Bratislava 2. novembra (TASR) - Ak sa pri dopravných situáciách poškodí cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie v súvislosti s premávkou v takej miere, že budú môcť ďalej plniť svoju funkciu, nebude sa to viac kvalifikovať ako dopravná nehoda, ale len ako škodová udalosť. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú v stredu podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Doterajšie znenie zákona hovorí, že dopravná nehoda je udalosť v cestnej premávke, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla a pri ktorej sa "poškodí cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie". Slovo "poškodí" sa tak v zákone nahradí slovom "znefunkční".

"Dôvodom je predovšetkým skutočnosť, že pri situáciách, keď je poškodená cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie v súvislosti s premávkou vozidla v takej miere alebo rozsahu, že napriek poškodeniu cesta alebo toto zariadenie naďalej plní svoju funkciu, či už z hľadiska úplnosti alebo bezpečnosti, nie je potreba takýto priestupok kvalifikovať ako dopravnú nehodu, ale ako škodovú udalosť," uviedli autori novely.

Okrem toho sa zmení lehota po dopravnej nehode, počas ktorej sa na účely vedenia záznamov v evidencii dopravných nehôd považuje zosnulá osoba za usmrtenú. Predĺži sa z 24 hodín na najviac 30 dní po nehode. Legislatíva má tak zodpovedať súčasným požiadavkám Európskej únie a príslušných komisií, ktoré uvedené ukazovatele sledujú a porovnávajú. "Touto úpravou bude zabezpečená korektnosť údajov vo vzťahu k porovnávaným ukazovateľom jednotlivých krajín," poznamenali.