Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka podpísala novelu zákona k úprave pracovného pomeru

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala nového predsedu Najvyššieho súdu SR Jána Šikutu (na snímke nie je) 20. mája 2020 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Novela zákona reaguje aj na potreby zamestnávateľov a má pomôcť udržať pracovné miesta.

Bratislava 16. júna (TASR) - Zavedenie možnosti pokračovania v poberaní pandemického ošetrovného (OČR) aj za jún tohto roka, ako aj predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na dobu určitú aj nad rámec súčasnej legislatívy. Tieto zmeny prináša novela zákona o sociálnom poistení z dielne ministerstva práce, ktorú v pondelok (15. 6.) podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Na pandemické ošetrovné budú mať nárok naďalej rodičia, ktorí budú poskytovať dieťaťu osobnú a celodennú starostlivosť, pretože ho nemohli umiestniť do jaslí, predškolských zariadení alebo školy z dôvodu nízkej kapacitnej možnosti alebo zo subjektívnych dôvodov, ak sa napríklad obávajú o zdravie svojho dieťaťa. Celkovo by sa toto opatrenie malo v tomto roku dotknúť približne 31.500 osôb.

Novela zákona reaguje aj na potreby zamestnávateľov a má pomôcť udržať pracovné miesta. "S cieľom udržania zamestnanosti sa navrhuje na prechodnú dobu umožniť predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na dobu určitú aj nad rámec existujúcej právnej úpravy," priblížil rezort práce.

Na základe podnetov od zamestnávateľov, predovšetkým z automobilového priemyslu, za skupinu zamestnancov obzvlášť ohrozenú prepúšťaním možno podľa ministerstva považovať zamestnancov s pracovným pomerom na dobu určitú, ktorých pracovný pomer sa skončí v najbližšom čase a jeho predĺženie nie je možné podľa Zákonníka práce viac ako dvakrát. Toto ustanovenie sa dotýka najmä zamestnancov, ktorých pracovný pomer na dobu určitú sa skončil v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie, núdzového stavu a už nebol predĺžený. Zamestnávatelia vo svojich podnetoch uvádzali, že si v týchto ekonomicky náročných časoch nemôžu dovoliť zamestnať týchto zamestnancov na dobu neurčitú a z toho dôvodu budú nútení ich prepustiť. Tomuto sa je možné podľa zamestnávateľov vyhnúť legislatívnou úpravou, ktorá počas mimoriadnej situácie a núdzového stavu umožní predĺženie, respektíve opätovné uzatvorenie takýchto pracovných pomerov o obdobie najviac jedného roka. Na základe prijatej novely zákona budú môcť zamestnávatelia opätovne uzatvoriť takéto zmluvy so zamestnancom aj po tretíkrát.

Prezidentka odobrila posun nového regulačného rámca EÚ pre zdravotnícke pomôcky


Nový regulačný rámec Európskej únie (EÚ) pre zdravotnícke pomôcky a uplatňovanie nových právnych predpisov v tejto oblasti sa posunie o rok. Novelu zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach v utorok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Z novej legislatívy vyplýva, že nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európy, ktorým sa mení nariadenie EÚ o zdravotníckych pomôckach, pokiaľ ide o dátumy uplatňovania niektorých jeho ustanovení, posúva účinnosť niektorých ustanovení o jeden rok, z 26. mája 2020 na 26. máj 2021.

Rezort zdravotníctva potrebu novelizovať zákon odôvodnil tým, že zdravotnícke pomôcky sú regulované právnymi predpismi EÚ. Keďže tieto predpisy, teda smernice EÚ, boli prijaté počas 90. rokov 20. storočia, nastala potreba ich zrevidovať tak, aby zohľadňovali vedecký a technologický pokrok. Práve preto bol podľa rezortu prijatý nový regulačný rámec nariadením EÚ, ktorý má tiež zamedziť rozdielom vo výklade znenia medzi jednotlivými členskými štátmi EÚ.

Úprava sa dotkne Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a výrobcov zdravotníckych pomôcok.

Prezidentka podpísala novelu o odklade odvodov pre prevádzkovateľov hazardu


Prevádzkovatelia hazardných hier majú dostať odklad úhrady odvodov. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Právnu normu v pondelok (15. 6.) podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Nadobudnúť účinnosť má dňom vyhlásenia.

Prevádzkovatelia určitých druhov hazardných hier uhrádzajú paušálne odvody, ktoré sa platia bez ohľadu na výšku vkladov do hry a dosiahnutia výťažku, pričom ich prevádzky boli rozhodnutím Úradu verejného zdravotníctva SR zatvorené. Z údajov Úradu pre reguláciu hazardných hier vyplýva, že celkovo prevádzkovatelia takých hazardných hier, z ktorých sa platia paušálne odvody, mali za tento rok zaplatiť do štátneho rozpočtu takmer 100 miliónov eur. K 30. aprílu tohto roka mali povinnosť zaplatiť polovicu z tohto predpisu odvodu, pričom vzhľadom na zatvorenie prevádzok skutočne uhradili len 25 miliónov eur. Druhú polovicu z predpisu odvodu do štátneho rozpočtu musia zaplatiť do 31. augusta 2020. Technické zariadenia sa môžu prevádzkovať výlučne v kamenných prevádzkach, konkrétne len v herniach a v kasínach.

Ministerstvo financií (MF) SR reaguje na túto situáciu tým, že im umožní odklad úhrady odvodov. "Navrhuje sa odklad úhrady odvodov tak, že termíny, ktorých splatnosť nastala počas obdobia pandémie do účinnosti tejto novely zákona, sa posúvajú do konca septembra 2020, a termíny úhrady odvodov, ktorých splatnosť nastane od účinnosti tohto zákona do 31. augusta 2020, sa posúvajú do konca decembra 2020," priblížil rezort financií v dôvodovej správe k návrhu zákona. Odklad úhrady odvodov však bude umožnený všetkým prevádzkovateľom hazardných hier za komerčných podmienok, to znamená, že za obdobie odkladu budú povinní zaplatiť úrok podľa oznámenia komisie o revízii spôsobu stanovenia referenčných a diskontných sadzieb.

Odklad odvodov nebude mať podľa MF SR vplyv na rozpočet verejnej správy ani len z pohľadu toku peňazí na ročnej báze, pretože hraničný termín na úhradu odvodov je koniec tohto roka. "Výpadok príjmov z odvodov nebude žiadny za predpokladu, že všetci prevádzkovatelia hazardných hier budú schopní uhradiť odvod v plnej výške a žiaden prevádzkovateľ nepodá návrh na vyhlásenie konkurzu. Opatrenie bude mať pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie, pretože umožní prevádzkovateľom hazardných hier prekonať časový výpadok tržieb odložením záväzkov," očakáva ministerstvo.

Návrhom zákona sa riešia aj problémy v praxi pri realizácii už prijatých finančných opatrení na zmiernenie následkov koronakrízy. Týkajú sa úpravy vymedzenia dlžníka v prípade odkladu splácania úveru malému alebo strednému podnikateľovi. Tiež sa mení právna forma záruky z bankovej na všeobecné ručenie v prípade finančnej pomoci malým, stredným a veľkým podnikom v podobe záruk za úvery poskytované prostredníctvom komerčných bánk.

Predĺži sa tiež lehota na zverejnenie presnej špecifikácie použitia podielu zaplatenej dane z príjmov. "Navyše prijímatelia, na ktorých sa vzťahuje povinnosť overenia účtovnej závierky za rok 2019 audítorom, sú povinní súčasne zverejniť aj výrok audítora. V prípade nedodržania lehoty by takíto prijímatelia podielu zaplatenej dane boli diskvalifikovaní pri možnosti zaradenia do zoznamu prijímateľov v nasledujúcom roku, teda v roku 2021," konštatuje sa v návrhu z výborov Národnej rady SR.