Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezidentka podpísala novelu zákona o zdravotnej starostlivosti

Na snímke prezidetka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zmena bude účinná od 1. januára 2024.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok podpísala novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. TASR o tom informoval Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Z verejného zdravotného poistenia sa podľa novely budú môcť plne hradiť dve návštevy pôrodnej asistentky v domácom prostredí ženy počas tehotenstva a dve návštevy následne v šestonedelí.

Počas návštev má pôrodná asistentka zistiť podmienky v sociálnom prostredí, kam matka príde po pôrode, či je pripravená na pôrod, či má základné vybavenie, ktoré bude potrebovať. Obsahom návštev má byť aj psychofyzická príprava žien na pôrod, poradenstvo týkajúce sa tehotenstva, cvičenia, ktoré pripravia budúcu mamičku na pôrod.

Po pôrode bude mať pôrodná asistentka navštíviť matku do 24 hodín od návratu do domácnosti a následne ešte raz počas obdobia šestonedelia. Pôrodná asistentka bude musieť mať uzatvorenú zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti so zdravotnou poisťovňou, v ktorej je matka poistená.

Zmena bude účinná od 1. januára 2024.