Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Prezidentka podpísala novelu zákona o vodných tokoch

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Legislatíva bude účinná od 1. apríla.

Bratislava 2. marca (TASR) - Proces povoľovania revitalizácie vodných tokov sa zjednoduší. Vyplýva to z novely vodného zákona, ktorú vo štvrtok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Definovať sa tiež majú nové pojmy "revitalizácia vodného toku" a "prírode blízke opatrenia".

Na odstránenie alebo zmenu vodnej stavby, ktorou sa upravuje alebo zriaďuje koryto vodného toku a ktorá svoju funkciu už neplní alebo ju plní iba čiastočne, bude postačovať ohlásenie vlastníka stavby orgánu štátnej vodnej správy. Návrh tiež špecifikuje, kedy vodná stavba neplní svoju funkciu a podmienky na jej odstránenie alebo zmenu.

Definovať sa má upravený tok, ako aj upravené koryto vodného toku. Upraviť sa má aj postup a podmienky pri zmene prirodzeného koryta vplyvom vonkajších síl pri jeho ponechaní v novom koryte alebo vrátení do pôvodného stavu a poskytnutia náhrad.

Novelizácia si dáva za cieľ zabezpečiť revitalizačné opatrenia na obnovu prirodzeného charakteru nevhodne upravených vodných tokov a záplavových území vrátane mokradí, odstránenie alebo spriechodnenie bariér a obnovu biologickej a morfologickej spojitosti tokov tak, aby vodné útvary dosahovali aspoň dobrý ekologický stav.

Legislatíva bude účinná od 1. apríla.