Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Politici reagujú na rozhodnutie Súdneho dvora EÚ ohľadom amnestií

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR Martin Baumann

Konečne sa pre naše súdy otvorila príležitosť do dôsledkov vyšetriť kauzu, ktorá dlhé roky polarizovala spoločnosť, a rozhodnúť o vine alebo nevine obžalovaných, povedala prezidentka.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ v prípade kauzy únosu Michala Kováča mladšieho považuje prezidentka SR Zuzana Čaputová za prelomové. Uviedla to na sociálnej sieti.

"Dnes Súdny dvor EÚ rozhodol, že je možné pokračovať v trestnom konaní. Považujem to za prelomové rozhodnutie - konečne sa pre naše súdy otvorila príležitosť do dôsledkov vyšetriť kauzu, ktorá dlhé roky polarizovala spoločnosť, a rozhodnúť o vine alebo nevine obžalovaných," povedala prezidentka.

Mečiarove amnestie boli podľa nej hanebným príkladom zneužitia práva. "Roky sa občianska spoločnosť aj mnohí naši politici snažili dosiahnuť ich zrušenie, a teda aj vyšetrenie zodpovednosti Slovenskej informačnej služby (SIS) a ďalších osôb pri únose syna prezidenta Michala Kováča," podotkla.


Súdny dvor EÚ vo štvrtok rozhodol, že zásada "ne bis in idem" (nikoho nemožno potrestať za ten istý skutok dvakrát) nebráni vydaniu európskeho zatykača voči osobám obžalovaným z únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča. Na Súdny dvor EÚ sa obrátil Okresný súd Bratislava III.



Premiér: V prípade Mečiarových amnestií sme bližšie k dosiahnutiu spravodlivosti


V prípade Mečiarových amnestií vo veci zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny sme bližšie k dosiahnutiu spravodlivosti. Na sociálnej sieti to uviedol premiér SR Eduard Heger (OĽANO) v reakcii na štvrtkové rozhodnutie Súdneho dvora EÚ.

"Sme zase bližšie k zaceleniu rany na našej spravodlivosti. Je to pre našu krajinu dôležitá správa, ktorá nám umožní vyšetriť krivdy minulosti. Zaslúži si to naša spoločnosť, ale aj pamiatka po zavraždenom Róbertovi Remiášovi," podotkol Heger s tým, že na základe rozhodnutia Súdneho dvora EÚ vo veci zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny môžu súdy naďalej konať a pokračovať v trestnom stíhaní, vrátane možnosti vydania európskeho zatykača.

B. Kollár nebude komentovať rozhodnutia Súdneho dvora EÚ

Na archívnej snímke predseda NR SR Boris Kollár.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) nebude komentovať rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie. TASR to uviedla jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.

V. Remišová volá po potrestaní vinníkov únosu prezidentovho syna


Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová volá po potrestaní vinníkov únosu prezidentovho syna a vraždy Róberta Remiáša. Uviedla to v reakcii na štvrtkové rozhodnutie Súdneho dvora EÚ v prípade kauzy únosu Michala Kováča mladšieho.

"Súdny dvor EÚ rozhodol, že v prípade škvrny našej demokracie, Mečiarových amnestií, sa môže pokračovať v trestnom konaní. Trauma spojená s prípadom únosu prezidentovho syna, vraždou Róberta Remiáša a neschopnosťou justície a prokuratúry potrestať vinníkov sa musí spravodlivo uzavrieť," vyhlásila Remišová. Rozhodnutie podľa jej slov otvára dvere stíhaniu bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivana L. a ďalších.



"Obštrukcia, ktorú skúsili advokáti s Luxemburgom, im nevyšla. Bývalý riaditeľ SIS Ivan L. a ďalší obvinení budú stáť pred súdom. Verím, že sa prípad pohne a konečne po rokoch sa dozvieme pravdu," poznamenal poslanec parlamentu a podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga.



Vačok: Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ je významné, spravodlivosť bola potieraná


Vyšetrovateľ násilného zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho do cudziny v auguste 1995 Peter Vačok označil rozhodnutie Súdneho dvora EÚ za významné. Považuje ho za dôkaz toho, že spravodlivosť v krajine bola v tom čase potieraná. Vyšetrovateľ to vo štvrtok uviedol na brífingu pri pamätníku Róberta Remiáša v Bratislave, v reakcii na rozhodnutie Súdneho dvora EÚ v prípade Mečiarových amnestií.



Vačok je presvedčený, že v prípade únosu sa páchateľov podarí potrestať, aj napriek tomu, že od udalosti uplynulo 21 rokov. Obžalobe čelí okrem bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivana Lexu aj ďalších 12 ľudí. "Slovensko sa už vysporiadalo s viacerými formami organizovaného zločinu," pripomenul Vačok.

Spravodlivosť má podľa ministra financií a lídra hnutia OĽANO Igora Matoviča konečne vytvorenú diaľnicu. Matovič zároveň vyzdvihol boj poslankyne Národnej rady SR Anny Remiášovej (OĽANO), matky zavraždeného Róberta Remiáša, a ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) za spravodlivosť.

Podľa Budaja rozhodnutie otvorilo dvere spravodlivosti. "Bojujeme o právny štát a aby sa krvavá škvrna, ktorou bol únos Michala Kováča mladšieho a vražda Róberta Remiáša, konečne vyčistila," skonštatoval Budaj. Ďalší postup je podľa jeho slov v rukách polície a prokuratúry. Remiášová zdôraznila, že pokiaľ vinníci nebudú právoplatne potrestaní, púť sa pre ňu ešte neskončila.



SaS: Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ je zásadným míľnikom na ceste k spravodlivosti


Koaličná strana SaS považuje rozhodnutie Súdneho dvora EÚ v prípade Mečiarových amnestií za zásadný míľnik na ceste k spravodlivosti. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák v reakcii na štvrtkové rozhodnutie Súdneho dvora EÚ.

Poslanec parlamentu Alojz Baránik (SaS) uviedol, že únos Michala Kováča mladšieho dlhé roky traumatizoval slovenskú spoločnosť. "Vražda Róberta Remiáša je čiernou škvrnou na dejinách demokratického Slovenska, a preto vítame toto zásadné rozhodnutie Súdneho dvora EÚ, ktoré môže napomôcť potrestať všetkých páchateľov," podotkol Baránik.