Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl SR

Na snímke zľava povýšená na brigádnu generálku Beáta Hanušniaková a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas povýšenia a vymenovania generálov Ozbrojených síl SR v Prezidentskom paláci v Bratislave 24. októbra 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

Verím, že v týchto neľahkých časoch budete aj naďalej našou oporou, povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl (OS) SR. Vo svojom príhovore v Prezidentskom paláci poukázala na to, že bezpečnosť a mier nie sú takou samozrejmosťou, ako sa roky mohlo zdať. Vyzdvihla dôležitosť pripravenosti štátu a ozbrojených síl na akékoľvek scenáre vrátane krízových.

"Bezpečnostná situácia v našom regióne tiež potvrdzuje, že základným kameňom našej bezpečnosti je adekvátna aktívna účasť Slovenska a jeho ozbrojených síl v systéme kolektívnej obrany Severoatlantickej aliancie," povedala hlava štátu vo svojom príhovore.

Prezidentka do hodnosti generálmajora povýšila brigádnych generálov Ladislava Dovhuna, Martina Stoklasu a Tibora Králika. Do hodnosti brigádneho generála vymenovala plukovníka Martina Kuterku a plukovníčku Beátu Hanušniakovú, historicky prvú nositeľku generálskej hodnosti v slovenskom rezorte obrany. "Verím, že v týchto neľahkých časoch budete aj naďalej našou oporou," povedala prezidentka.

Návrhy na vymenovanie a povýšenie profesionálnych vojakov OS SR do vyššej generálskej hodnosti predkladá prezidentke vláda na návrh ministra obrany.