Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Pre NATO je Rusko bezpečnostnou výzvou

Na snímke v popredí sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová, minister obrany SR Peter Gajdoš a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko pri slávnostnom privítaní s vojenskými poctami na nádvorí Ministerstva obrany SR 30. januára 2020 v Bratislave počas veliteľského zhromaždenia náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniela Zmeka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Odmietnutie ponuky Spojených štátov amerických na investíciu do rekonštrukcie armádnych letísk bolo podľa prezidentky nedostatočne zdôvodnené a podmienky málo verejne komunikované.

Bratislava 30. januára (TASR) - Pre NATO je Rusko bezpečnostnou výzvou a túto pozíciu zastáva aj Slovenská republika. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová v reakcii na novinársku otázku o bezpečnostnej stratégii a postoji SR voči Rusku po štvrtkovom Veliteľskom zhromaždení Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) zdôraznil, že OS SR musia byť pripravené na akéhokoľvek nepriateľa, ktorý by mohol ohroziť bezpečnosť SR.

Odmietnutie ponuky Spojených štátov amerických na investíciu do rekonštrukcie armádnych letísk bolo podľa prezidentky nedostatočne zdôvodnené a podmienky málo verejne komunikované. Minister označil podmienky USA ako neakceptovateľné. Pri takejto ponuke podľa neho "rozmýšľate, či sa zbavíte suverenity alebo nie". Pripomenul, že ponuka nebola súčasťou programu NATO, ale malo ísť o bilaterálnu záležitosť.

O amerických prostriedkoch na modernizáciu letísk Sliač a Kuchyňa sa hovorilo v rámci Dohody o obrannej spolupráci (DCA) s USA, ktorej cieľom je umožniť rozšírenú obrannú spoluprácu medzi Slovenskom a USA. Malo ísť o investíciu približne vo výške 100 miliónov dolárov. Ministerstvo obrany SR v gescii SNS vyjadrilo zdržanlivý postoj k celej záležitosti a rozhodlo sa na rokovaní o DCA nezúčastňovať. Kritici dohody upozorňovali na to, že dokument i financie sú zámienkou pre etablovanie amerických vojenských síl na území SR.

Prezidentka komentovala tiež dôveryhodnosť Vojenského spravodajstva (VS). Narušilo ju podľa nej obvinenie iniciované VS, ktoré bolo po desiatich dňoch odmietnuté orgánmi činnými v trestnom konaní. Pri podozrení zo spáchania trestného činu by podľa nej mala takáto inštitúcia konať až vtedy, keď má dostatok vecných dôkazov a tvrdení.