Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Pre rovnosť rómskych detí treba systémové kroky

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (zelené šaty) prijala rómskych študentov pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov v Bratislave 8. apríla 2022. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Ako prezidentka upozornila, rómske deti, ktoré často pochádzajú zo sociálne slabšieho prostredia, majú veľmi malé šance v živote uspieť.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Štát by mal prijať všetky potrebné systémové kroky, aby dal rómskym deťom rovnaké šance uplatniť sa a sebarealizovať sa. Pracovať treba aj na osobných postojoch, aby sa ľudia nehodnotili podľa farby pleti či národnosti, ale osobnostných kvalít. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla po piatkovom prijatí rómskych študentov pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov.

Na stretnutí v Prezidentskom paláci sa zúčastnili napríklad nádejná lekárka, šachistka, budúci právnik, ale aj boxer či hokejista. „Okrem toho, že sú mladí úspešní ľudia, spája ich aj to, že sa vo svojom živote stretli s predsudkami, práve preto, že patria k rómskej menšine. Hovorili sme teda aj o tom, ako tieto predsudky spracovali, ako ich mnohých motivovali k tomu, aby podali ešte lepšie výkony,“ priblížila prezidentka.



Ako upozornila, rómske deti, ktoré často pochádzajú zo sociálne slabšieho prostredia, majú veľmi malé šance v živote uspieť. „Dôvodom je bludný kruh vylúčenia, generačná chudoba a mnohokrát predsudky,“ komentovala Čaputová.
Na snímke študentka medicíny Eva Adamová počas prijatia rómskych študentov prezidetkou SR Zuzanou Čaputovou pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov v Bratislave 8. apríla 2022.
Foto: TASR – Jaroslav Novák

Študentka medicíny Eva Adamová vyzdvihla, že v porovnaní s minulosťou je viac Rómov, ktorí dokončujú vysoké školy a angažujú sa v rôznych pracovných sférach. „Zďaleka nie všetkým rómskym deťom sa takto darí a dostali takúto príležitosť. Nie všetkým sa podarilo zdolať bariéry, či už sa to týka chudoby, predsudkov, neraz takmer automatického zaradenia do špeciálnych škôl,“ upozornila. Želá si, aby slovenská spoločnosť dospela do fázy, keď to, že mladý Róm je právnikom, lekárom, ekonómom či úspešným športovcom, nebude prekvapením alebo raritným javom.