Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prezidentka prijala demisiu ministra hospodárstva

a snímke vicepremiér a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) podáva demisiu do rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej v Prezidentskom paláci v Bratislave v utorok 23. marca 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rezort bude dočasne viesť minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

Bratislava 23. marca (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala v utorok demisiu vicepremiéra a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Rezort bude dočasne viesť minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Ten po demisii Milana Krajniaka (Sme rodina) dočasne šéfuje aj ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny.



Sulík po demisii vyhlásil, že sa ministerského postu vzdal preto, aby otvoril cestu na odchod premiéra Igora Matoviča (OĽANO) z vlády. "Toto bola totiž jeho podmienka. Túto podmienku dnešným dňom plním. Vyvodzujem teda aj ja politickú zodpovednosť za stav, v akom sa vláda nachádza," skonštatoval šéf koaličnej SaS. Dúfa, že sa situácia vo vláde čoskoro stabilizuje, kríza sa skončí a vládu povedie nový premiér. Slovensko podľa Sulíka potrebuje vládu "pokojnej ruky", rozvážne vedenie, konštruktívny vecný prístup, pokojné hľadanie riešení a aj ich realizáciu. "Mám nádej, že týmto krokom sa k tomuto cieľu výrazne priblížime," poznamenal.



Deklaruje, že v rezorte hospodárstva bude zachovaná kontinuita a na ministerstve necháva svoj tím. "Rutinné záležitosti sú zabezpečené," vyhlásil Sulík, ktorý Doležalovi poprial šťastnú ruku pri jeho "trojpozícii".

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá poveruje ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala (nominant Sme rodina) dočasným vedením ministerstva hospodárstva v Prezidentskom paláci v Bratislave v utorok 23. marca 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Doležal, ktorý bude ministerstvu hospodárstva dočasne šéfovať, sa poďakoval prezidentke za prejavenú dôveru. Zároveň však upozornil, že dve ministerstvá sa nedajú viesť plnohodnotne, nie to ešte tri. "Tento ústavný akt preto vnímam ako povinnú jazdu a verím, že toto poverenie bude prudko dočasné," vyhlásil. Na ministerstve hospodárstva sú podľa jeho slov plnohodnotní profesionáli, ktorým chce dať priestor. Fungovanie rezortu preto, ako tvrdí, ohrozené nebude.

Sulík podal demisiu po tom, ako premiér Igor Matovič (OĽANO) v nedeľu (21. 3.) oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Podmienkou je odchod Sulíka z vlády, odstúpenie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej i podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (obaja Za ľudí) z funkcií, ako aj odchod šéfky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS). Strana SaS podľa Sulíka splnila Matovičove personálne požiadavky týkajúce sa vlády. Na rade je podľa Sulíka teraz premiér.