Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka prijala laureátov ceny Vojenský čin roka

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia laureátov ocenenia Vojenský čin roka 2019 v Bratislave 26.novembra 2020. Zľava ocenení v kategórii „Záchrana života“ Ján Štefančík a Jozef Bilohuščin, ocenený v kategórii „Pomoc verejnosti“ Michal Holbík, minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO), náčelník Generálneho štábu (GŠ) Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko a ocenený Milan Gajdoš v kategórii „Priateľ armády“. Foto: TASR Pavel Neubauer

Anketu Vojenský čin roka každoročne vyhlasuje minister obrany s cieľom oceniť a predstaviť výnimočné skutky súvisiace s rezortom obrany, ktoré boli vykonané v predchádzajúcom roku.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok prijala tohtoročných laureátov ceny Vojenský čin roka. "Oceňujem, že okrem svojich povinností odvádzate v prospech spoločnosti záslužnú prácu navyše," uviedla v príhovore. Váži si tiež, že laureáti svojimi skutkami a príkladným konaním prispeli k posilneniu dôvery verejnosti k profesionálnym vojakom.

"Ľudia na Slovensku potrebujú pozitívne vzory," poznamenal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Vojaci podľa neho celoročne robia vynikajúcu prácu. Tento rok je však iný v tom, že ju aj vidieť. "Vojaci sú od jari v uliciach, po celom Slovensku, testujú," načrtol. Napriek tomu sa podľa neho nájdu činy, ktoré si zaslúžia špeciálne ocenenie. Aj v 23. ročníku mali podľa neho desiatky adeptov na cenu.

Anketu Vojenský čin roka každoročne vyhlasuje minister obrany s cieľom oceniť a predstaviť výnimočné skutky súvisiace s rezortom obrany, ktoré boli vykonané v predchádzajúcom roku. Odovzdanie cien sa uskutočnilo vo štvrtok.

V kategórii 'záchrana života' získal ocenenie kolektív profesionálnych vojakov z Práporu ISTAR v Prešove za pomoc po výbuchu bytového domu na Mukačevskej ulici v Prešove. V Prezidentskom paláci ho reprezentovali Ján Štefančík a Jozef Bilohučšin.

V kategórii 'pomoc verejnosti' získal ocenenie Michal Holbík z Čestnej stráže OS SR z Veliteľstva posádky Bratislava. V roku 2016 spolu s kolegami zrealizovali finančnú zbierku 'kolektív dokáže viac ako jednotlivec', ktorou pomohli viacerým rodinám.

Ocenenie civilnej osobe alebo kolektívu, ktorý prispieva k budovaniu civilno-vojenských vzťahov v rámci kategórie 'priateľ armády', putovalo Milanovi Gajdošovi z Vojenskej podpornej nadácie, ktorá pomáha komunite vojakov a zamestnancov rezortu obrany v zložitých situáciách.

Laureátkou kategórie 'služba vlasti' je vojenská zdravotníčka Ivana Krivošová za prácu v karantenizovanej marginalizovanej rómskej komunite v čase pandémie. Na prijatí sa pre plnenie úloh v medzinárodnom krízovom manažmente nemohla zúčastniť.