Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka prijala zástupcov mimovládnych organizácií

Na snímke uprostred v popredí prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia zástupcov viac ako 50 mimovládnych organizácií v Prezidentskom paláci 16. januára 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Poďakovala im za obhajobu verejného záujmu, za pomoc pri obrane demokracie, ako aj za pomoc pre ľudí, ktorí sa ocitli v núdzi.

Bratislava 16. januára (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v pondelok v Prezidentskom paláci v rámci novoročných prijatí predstaviteľov občianskej spoločnosti. Na stretnutí s prezidentkou sa zúčastnili zástupcovia vyše 50 mimovládnych organizácií. Poďakovala im za obhajobu verejného záujmu, za pomoc pri obrane demokracie, ako aj za pomoc pre ľudí, ktorí sa ocitli v núdzi.

Čaputová v súvislosti s 30. výročím samostatnosti SR pripomenula, že rola občianskej spoločnosti za posledných 30 rokov bola kľúčová. Ocenila jej boj o právny štát, ako aj boj o spravodlivosť. Verí, že v roku 2023 budeme dôležitosť občianskych organizácií cítiť pri každej kľúčovej udalosti.

Mrzí ju, že občianska spoločnosť dlhodobo čelí útokom, a to aj z najvyšších politických pozícií. "Útokom, ktoré predstavujú spochybnenia vašej kompetentnosti, motivácie, činnosti, a to bez akýchkoľvek vecných a podložených argumentov," upozornila v príhovore. Neopodstatnený útok na občiansku spoločnosť považuje za útok na jeden z dôležitých pilierov demokracie.

Podpredseda Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie Marcel Zajac ocenil prijatie prezidentkou. Myslí si, že stretnutie s hlavou štátu posúva mimovládne neziskovky viac do formálneho prostredia spoločnosti. Ide podľa neho o inštitúcie aktívnych občanov. "Našou víziou je spoločnosť, v ktorej sme pozitívnymi partnermi, nie ignorovanými entitami a už vôbec nie nepriateľmi," skonštatoval.