Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka prijala zástupcov vysokoškolských študentov

Prezidentka prijala zástupcov vysokoškolských študentov, pretože pripravovaná novela vysokoškolského zákona by mala byť v prvom rade o tom, či študenti dostanú kvalitnejšie vzdelanie. Foto: FB Zuzana Čaputová

Študenti, akademická obec, ale aj verejnosť vyjadrili Zodpovedným protestom za slobodné univerzity v utorok 16. novembra v Bratislave svoj nesúhlas s novelou zákona o vysokých školách.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala zástupcov vysokoškolských študentov. Dôvodom bola pripravovaná novela vysokoškolského zákona. Hlava štátu o tom informuje na sociálnej sieti.

"Kvalitná diskusia týkajúca sa prípravy akéhokoľvek zákona si vyžaduje dôveru zúčastnených strán a mrzí ma, že v prípade vysokoškolského zákona sa táto dôvera stráca. Študenti cítia obavy z rizika politizácie vysokých škôl prostredníctvom politického vplyvu na obsadzovanie rektorských, dekanských a ďalších pozícií na vysokých školách," poukázala Čaputová.

Výsledná novela zákona o vysokých školách ešte nie je známa. "Za kvalitnú právnu úpravu budem považovať takú, ktorá zaručí ústavou garantovanú slobodu akademického bádania a ktorá bude obsahovať dôveryhodné garancie odbornosti a nezávislosti kandidátov na pozície rektorov, dekanov a členov správnych rád vysokých škôl," dodala prezidentka.

Študenti, akademická obec, ale aj verejnosť vyjadrili Zodpovedným protestom za slobodné univerzity v utorok 16. novembra v Bratislave svoj nesúhlas s novelou zákona o vysokých školách. Návrh úprav vysokoškolskej legislatívy z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR považujú za nekoncepčný, legislatívno-technicky nekonzistentný, hovoria aj o politizácii či ohrození akademických slobôd. Novelu zákona o vysokých školách neplánuje ministerstvo školstva stiahnuť.