Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezidentka prijme I. Korčoka, hovoriť majú o úmrtí Slováka v Belgicku

Na archívnej snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovák Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Ministra zahraničných vecí SR Ivana Korčoka (nominant SaS) prijme prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu (2. 9.) popoludní. O prijatie požiadal v súvislosti s prípadom úmrtia slovenského občana v Belgicku z februára 2018. TASR to v pondelok potvrdil hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Korčok bude podľa rezortu zahraničia informovať hlavu štátu "o krokoch, ktoré v tomto odsúdeniahodnom prípade robí slovenská diplomacia". Okrem prijatia u prezidentky požiadal šéf diplomacie aj o stretnutie s predsedom NR SR Borisom Kollárom (Sme rodina).

Slovák Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca po dobu 16 minút.