Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka pripomína obyvateľom, aby sa nezabudli sčítať

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Martin Baumann

Ostávajú posledné hodiny do dnešnej polnoci, aby tí, ktorí sa ešte nestihli sčítať on-line, tak urobili, poznamenala Čaputová.

Bratislava 31. marca (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová pripomína obyvateľom, že majú posledné hodiny na to, aby sa sčítali. Poukazuje na to, že dáta získané zo sčítania pomôžu ich mestu, obci, cirkvi či komunite, aby boli v budúcnosti spravodlivejšie financované na svoj rozvoj. Hlava štátu na to upozorňuje na sociálnej sieti.

Sčítanie obyvateľstva podľa informácií zo Štatistického úradu SR prekonáva podľa prezidentky očakávania. Doteraz sa sčítalo viac ako 4,7 milióna obyvateľov, teda viac ako 84 percent. "On-line sa sčítali aj starší ľudia. To potvrdzuje, že mladšia generácia pomohla vyplniť formulár svojim rodičom či starým rodičom, za čo im ďakujem. Ostávajú posledné hodiny do dnešnej polnoci, aby tí, ktorí sa ešte nestihli sčítať on-line, tak urobili," poznamenala Čaputová.

"Úprimne ďakujeme za podporu pani prezidentke. Dúfame, že pomôže a motivuje na to, aby sa sčítal každý, kto tak ešte neurobil," uviedla hovorkyňa SODB 2021 Jasmína Stauder. Upozornila, že nesčítaní majú čas sčítať sa do stredajšej polnoci.

V rámci Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 prebieha do konca marca elektronické sčítanie, keď obyvateľ vypĺňa formulár sám. Toto sčítanie sa začalo 15. februára. Následne bude od apríla do konca októbra asistované sčítanie. Všetko potrebné nájdu občania na webe www.scitanie.sk.

Sčítanie obyvateľov je zo zákona povinné. Všetci obyvatelia Slovenska majú povinnosť sčítať sa vyplnením elektronického formulára. Zákon o sčítaní pozná aj sankcie za nesplnenie si povinnosti. Obyvateľovi môže byť udelená pokuta obcou od 25 do 250 eur.