Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Čaputová privítala na prvej návšteve SR českého prezidenta

Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel počas prehliadky čestnej stráže v rámci privítacieho ceremoniálu na prednom nádvorí Prezidentského paláca v pondelok 13. marca 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Armádny generál vo výslužbe Petr Pavel sa minulý týždeň stal zložením prezidentského sľubu štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky.

Bratislava 13. marca (TASR) - Prezidenti Slovenska a Česka Zuzana Čaputová a Petr Pavel vyzdvihli počas nástupnej návštevy Pavla v Slovenskej republike spoločné názory a hodnoty. Vytvára to podľa nich priestor na ďalšiu spoluprácu. Ako pripomenuli, obe krajiny čelia aj obdobným výzvam týkajúcich sa geopolitickej situácie, energetiky či hybridnej vojny. Uviedli to po spoločných rokovaniach v Prezidentskom paláci.

"Obaja sme vyrastali v časoch Československa. Bol to náš domov a dnes môžeme spolu sláviť veľmi priateľské, pozitívne a konštruktívne vzťahy dvoch samostatných štátov," vyhlásila Čaputová s odkazom na 30. výročie od rozdelenia Československa.

"Vzťahy našich krajín sú naozaj nadštandardné," potvrdil Pavel. S Čaputovou sa zhodli, že názorový súlad vytvára priestor na spoluprácu v mnohých oblastiach. Ako skonštatovala prezidentka, obe krajiny vnímajú príležitosť na rozširovanie spolupráce napríklad pri posilňovaní energetickej nezávislosti, ale aj pri ochrane klímy napríklad formou podpory obnoviteľných zdrojov. Hlavy štátov SR a ČR plánujú aj spoločné zahraničné cesty.



Rovnako si vie Čaputová predstaviť bližšiu spoluprácu krajín aj prezidentov pri téme dezinformácií. "Naše spravodajské služby otvorene hovoria o vplyve Ruska, pokiaľ ide o dezinformácie na území SR, sme v tomto ohľade veľmi zraniteľní, pretože vplyv dezinformácií alebo hybridných útokov je zjavný," podotkla s tým, že dezinformácie "rozleptávajú" súdržnosť spoločností.

Takmer rovnaké problémy krajín podľa Pavla vychádzajú predovšetkým z konfliktu na Ukrajine. Vzhľadom na jeho vplyv na ekonomickú i sociálnu situáciu očakáva v spoločnosti napätie. "Bude veľmi záležať na tom, ako citlivo budeme pristupovať k oslovovaní našich občanov, ako dôsledne im budeme pripomínať hodnoty, na ktorých naše krajiny stoja, ako budeme jednoznační v poukazovaní na to, kde je nebezpečenstvo, kde je nepriateľ," načrtol. Ako podotkol, viac ako rozdiely medzi politickými stranami vnútri krajín nás ohrozuje agresívna politika Ruska. Odmietanie podpory Ukrajiny by mohlo vyústiť do omnoho vážnejších problémov, ktoré by mohli stáť viac ako podpora Ukrajiny.



Prezidentka SR Zuzana Čaputová privítala v pondelok dopoludnia na dvojdňovej návšteve Slovenska nového českého prezidenta Petra Pavla. Ide o jeho prvú zahraničnú cestu po nástupe do funkcie.

Hlavy štátov si po rokovaniach v Prezidentskom paláci uctia pamiatku zakladateľov prvej Československej republiky T. G. Masaryka a M. R. Štefánika pri ich pamätníkoch na nábreží Dunaja v Bratislave. Večer sa stretnú na spoločnej diskusii v Slovenskom národnom divadle.

Český prezident spolu s manželkou Evou Pavlovou si v Bratislave tiež uctia pamiatku zavraždeného novinára

Prezidenti SR a ČR si spoločne uctili pamiatku zakladateľov ČSR


Položením vencov k pamätníkom Tomáša G. Masaryka a Milana Rastislava Štefánika na nábreží Dunaja si prezidenti SR a ČR Zuzana Čaputová a Petr Pavel v pondelok uctili pamiatku zakladateľov prvej Československej republiky. V rámci prvého dňa Pavlovej nástupnej návštevy na Slovensku si prezidentský pár uctil aj pamiatku obetí útoku na Zámockej ulici a zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Spoločne s českým prezidentom Petrom Pavlom sme si uctili významné osobnosti našej spoločnej histórie Milana Rastislava Štefánika a Tomáša Garrigua Masaryka a s nimi aj hodnoty prvej Československej republiky, ktoré sú nám obom blízke," skonštatovala prezidentka na sociálnej sieti.
Na snímke hlavy štátov druhý sprava prezident Českej republiky Petr Pavel s manželkou Evou a tretia sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová s partnerom Jurajom Rizmanom si po rokovaniach v Prezidentskom paláci uctili pamiatku zakladateľov prvej Československej republiky T. G. Masaryka a M. R. Štefánika pri ich pamätníkoch na nábreží Dunaja v Bratislave 13. marca 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann

Český prezidentský pár s manželkou Evou si uctili aj pamiatku obetí útoku v podniku Tepláreň, kde sa stretávala LGBTI komunita. Na otázku o jeho názore na manželstvá homosexuálnych párov a umožnení adoptovať im deti na tlačovej konferencii uviedol, že všetci by mali mať rovnaké práva a možnosti. Dieťa by podľa neho malo dostať možnosť vyrastať v priestore s materiálnym i citovým zázemím. Odmieta utláčanie akýchkoľvek menšín a vytváranie atmosféry strachu. Rovnako sa ohradil voči zastrašovaniu či fyzickému násiliu voči novinárom. Uviedol, že aj preto je súčasťou programu aj návšteva pamätníka zavraždeného novinára.

Prezidentke je ľúto, že na Slovensku chýba účinná legislatíva, ktorá by garantovala možnosť registrovaných partnerstiev. Hovorí o minimálnom štandarde práv a praktických výhodách, ktoré prinášajú.

Hlavy štátov ešte v pondelok čaká spoločná diskusia v Slovenskom národnom divadle.Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ako aj pamiatku obetí teroristického útoku na Zámockej ulici.



Pondelkový program českého prezidenta zahŕňa aj stretnutie s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom. Na druhý deň sa zíde s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina).

Armádny generál vo výslužbe Petr Pavel sa minulý týždeň stal zložením prezidentského sľubu štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky.

Pavel zvíťazil v januárových prezidentských voľbách, kde v druhom kole porazil Andreja Babiša. Do volebného štábu mu osobne prišla zagratulovať aj Čaputová.



Prezidentka darovala českému prezidentovi karikatúru, od neho dostala šperky


Prezidentka SR Zuzana Čaputová darovala českému prezidentovi Petrovi Pavlovi počas jeho návštevy Slovenska karikatúru od Shootyho. Od neho dostala súpravu šperkov od známej českej dizajnérky. Uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Česká prvá dáma Eva Pavlová si z Bratislavy odnesie brošňu od slovenskej autorky. Prezidentkinmu partnerovi Jurajovi Rizmanovi darovali Pavlovci outdoorovú bundu od českého výrobcu.

Nový český prezident Petr Pavel pricestoval v pondelok na Slovensko na svoju prvú zahraničnú cestu. Súčasťou programu sú okrem bodov s prezidentkou aj stretnutia s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom.

Prezidentka pripúšťa obavu o zahraničnú politiku SR po voľbách



Prezidentka SR Zuzana Čaputová pripúšťa vzhľadom na aktuálne prieskumy voličských preferencií obavu o zahraničnopolitickú budúcnosť Slovenska či ďalšiu pomoc Ukrajine. Zároveň však verí v mobilizáciu demokratického spektra a možnosť vytvoriť vládu, ktorá udrží SR "na mape západnej civilizácie". Uviedla to na otázku médií na pondelkovej tlačovej konferencii s českým prezidentom Petrom Pavlom.

Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie s českým prezidentom Petrom Pavlom v Prezidentskom paláci v pondelok 13. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Jaroslav Novák


"Z posledných prieskumov sa zdá, že extrémistické názory reprezentované konkrétnymi politikmi a politickými stranami, ako keby naberali jemne na sile. (...) Ale chcem vidieť aj to B, a to je demokratické spektrum, a ich reálnu vôľu smerom k voľbám vytvoriť potenciálnu spoluprácu," načrtla Čaputová. Dodala, že momentálne je demokratické spektrum veľmi fragmentované.

V zahraničnej politike zastáva podľa Čaputovej Slovensko a Česko rovnaké pozície, pokiaľ ide o dôležitosť ochrany princípov právneho štátu, ale aj dodržiavania medzinárodného práva. "Práve medzinárodné právo, ako je územná celistvosť a suverenita štátov, je veľmi razantne porušované a pošliapavané práve ruskou agresiou na Ukrajine. Toto sú témy, ktoré aj formát V4 oslabujú, pretože je jasné, že v takýchto dôležitých veciach nemáme zhodu a rovnaký názor," uviedla. Potvrdila záujem pridať sa k aprílovej návšteve Pavla na Ukrajine.

Pavel vníma V4 v súčasnosti skôr ako konzultačné fórum bez ambície dosiahnuť detailnú koordináciu v otázke zahraničnej alebo bezpečnostnej politiky. Môže podľa neho poskytnúť priestor pre spoluprácu a konzultáciu napríklad v ekonomickej, obchodnej či kultúrnej oblasti. Dochádza podľa neho aj k rozširovaniu spolupráce napríklad v rámci B9 či Slavkovského formátu. Uvítal by napríklad užšiu spoluprácu s pobaltskými krajinami.