Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Čaputová privítala na Slovensku francúzskeho prezidenta Macrona

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu pricestoval na pozvanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej na oficiálnu dvojdňovú návštevu Slovenska. Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a francúzsky prezident Emannuel Macron si prezerajú čestnú stráž počas uvítacej ceremónie pred Prezidentským palácom v Bratislave v stredu 31. mája 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

Macron sa zúčastní na medzinárodnej konferencii Globsec, kde bude hosťom jedného z diskusných panelov.

Bratislava 31. mája (TASR) - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová v stredu privítala na Slovensku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Po privítacom ceremoniáli čaká hlavy štátov spoločné rokovanie v Prezidentskom paláci.

Macron sa v stredu zúčastní na medzinárodnej konferencii Globsec, kde bude hosťom jedného z diskusných panelov.

S francúzskym prezidentom sa stretne tiež premiér Ľudovít Ódor.



Prezidenti SR a Francúzska vyzdvihli strategické partnerstvo krajín


Prezidentka SR Zuzana Čaputová a francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzdvihli strategické partnerstvo krajín. Na stredajšom rokovaní v Bratislave hovorili aj o energetike, boji s dezinformáciami a bezpečnostnej situácii.

Čaputová považuje návštevu francúzskeho prezidenta za dôkaz vynikajúcich vzájomných vzťahov. Macron označil Slovensko za priateľa a spojenca. V tejto súvislosti vyzdvihli viacero memoránd o spolupráci, ktoré zástupcovia Slovenska a Francúzska podpísali pri príležitosti Macronovej návštevy.

Podpísaný akčný plán strategického partnerstva na ďalšie roky podľa prezidentky vytvára predpoklady na bližšiu spoluprácu v oblasti ekonomiky, vedy, výskumu, vzdelávania či energetiky.

Energetické podniky v paláci podpísali aj memorandum o spolupráci v oblasti jadrovej energetiky a vývoja čistých vodíkových technológií. "Potrebujeme posilňovať našu energetickú sebestačnosť a nezávislosť a zároveň riešiť klimatické výzvy," skonštatovala Čaputová.

Hlavy štátov podčiarkli tiež rovnaké postoje k vojne na Ukrajine. Prezidenti hovorili tiež o nadchádzajúcom samite NATO vo Vilniuse, ako ďalšom posilňovaní bezpečnosti krajín na východnom krídle Aliancie, vrátane Slovenskej republiky.

Témou rokovania bol aj boj s dezinformáciami. Čaputová poukázala, že v tejto oblasti je Slovensko veľmi zraniteľné. Macron by uvítal prehĺbenie slovensko-francúzskej spolupráce v tejto oblasti. Ako upozornil, vo Francúzsku už prijali v boji proti dezinformáciám rôzne iniciatívy.



Na novinársku otázku o budúcnosti jadrovej energetiky Čaputová skonštatovala, že v čase energetickej krízy je jadrová energia dôležitým a stabilizačným pilierom nášho energetického mixu. Zároveň však považuje za potrebné zvyšovať aj podiel energie z obnoviteľných zdrojov. V otázke jadrového paliva podľa nej Slovensko diskutuje s Francúzskom o možnej budúcej spolupráci. "Hovoríme s viacerými partnermi, ale v tomto je Francúzsko pre nás veľmi dôležitý hráč práve kvôli posilneniu diverzifikácie zdrojov," dodala.

Macron si myslí, že ambiciózne energetické ciele Európy sa nedajú dosiahnuť bez jadra. Vyzýva na technologickú neutralitu. Stratégia Francúzska podľa neho spočíva v rozvoji jadra a obnoviteľných zdrojov, energetickej efektívnosti a znížení spotreby.

Hlavy štátov budú pokračovať v rozhovoroch na večeri v Prezidentskom paláci.