Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka priznala chybu pri vyznamenaniach členov Bielej légie

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Tunegovi, Púčikovi a Tesárovi prezidentka udelila Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.

Bratislava 18. mája (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová priznala chybu v procese posudzovania vyznamenania pre členov Bielej légie, Antona Tunegu, Alberta Púčika a Eduarda Tesára. Deklarovala, že urobí všetko pre to, aby sa v budúcnosti podobné kontroverzie neopakovali. Stanovisko TASR poskytol prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"V prípade vyznamenania Antona Tunegu, Alberta Púčika a Eduarda Tesára sa stala chyba v procese posudzovania. Štátne vyznamenania by mali dostávať ľudia, ktorých životný príbeh nemôže vyvolať spor o to, či slúžili demokracii. Urobím všetko pre to, aby sa v budúcnosti podobné kontroverzie neopakovali," uviedla prezidentka.

Tunegovi, Púčikovi a Tesárovi prezidentka udelila Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu. Kritické hlasy sa ozvali medzi niektorými historikmi i politikmi. Líder Smeru-SD Robert Fico napríklad hovoril o hanobení odkazu Slovenského národného povstania. Nešlo podľa neho o hlúposť prezidentky, ale úmyselné konanie.