Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka rešpektuje rozhodnutie vlády poslať stíhačky na Ukrajinu

Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová Foto: TASR Jaroslav Novák

Uzavretie medzivládnej dohody je podľa nej legitímnou cestou.

Bratislava 17. marca (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie dočasne poverenej vlády poslať stíhačky MiG-29 na Ukrajinu. Spôsob prevodu, a to medzivládnou dohodou, považuje za dostatočný, no vhodnejšie by podľa nej bolo aj uznesenie parlamentu. Stanovisko hlavy štátu TASR poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

"Premiéra Hegera som vopred informovala, že v súčasnej situácii by bolo vhodnejšie mať k rozhodnutiu o stíhačkách aj uznesenie parlamentu. Za dostatočnú a legitímnu bázu pre prevod stíhačiek však považujem aj spôsob, ku ktorému vláda pristúpila, a teda uzavretie zmluvy medzi vládami Slovenskej republiky a Ukrajiny," skonštatovala.

Uzavretie medzivládnej dohody je podľa nej legitímnou cestou. "Ide o krok v súlade s medzinárodným právom a je aj v bezpečnostnom záujme Slovenska, ktorým je dosiahnutie spravodlivého mieru na Ukrajine a konsolidácia bezpečnostnej situácie na celom našom kontinente," vyhlásila.

Čaputová skonštatovala, že Slovensko darovaním stíhačiek nateraz vyčerpalo vojenskú pomoc, ktorú bolo schopné Ukrajine poskytnúť. Poukázala tiež, že vláda oznámila zámer darovania stíhačiek a až následne hľadala spôsob, či a ako je možné to urobiť, čo podľa nej nebolo najvhodnejšie.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera na piatkovom online rokovaní rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Heger deklaroval, že medzinárodná dohoda bola schválená vládou jednohlasne a v súlade s Ústavou SR.