Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Prezidentka s členmi Súdnej rady SR diskutovala o situácii v súdnictve

Prezidentka SR Zuzana Čaputová, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Najbližšie týždne a mesiace budú mať zásadný význam pre očistu justície, pripomenula Čaputová.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v stredu stretla s členmi Súdnej rady SR, ktorých nominovala. S Elenou Berthotyovou, Lajosom Mészárosom a Pavlom Žilinčíkom diskutovali o vývoji situácie v súdnictve a možnostiach, ako môže súdna rada aktívnejšie viesť súdnictvo k jeho očiste. Prezidentka o tom informovala na sociálnej sieti.

"Najbližšie týždne a mesiace budú mať zásadný význam pre očistu justície. Dochádza k výrazným zmenám v obsadení Súdnej rady a už koncom apríla je naplánované jej prvé zasadanie v novom zložení," pripomenula Čaputová.

Členom súdnej rady poďakovala za spôsob, akým sa zapájajú do procesov, ktoré sú z hľadiska budúcnosti justície zásadné a za ich "nezastupiteľnú úlohu vo vzťahu k vyvodeniu zodpovednosti sudcov v súvislosti s prepismi komunikácie Mariána K. aj v súvislosti s prípravou nového etického kódexu sudcov".

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR odobril v stredu troch kandidátov na členov Súdnej rady SR, ktorých nominuje parlament. Kandidátmi sú bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák, ktorého navrhla koaličná SaS, advokát Andrej Majerník, kandidát vládnej strany Za ľudí, a sudkyňa Alena Svetlovská, ktorú navrhuje koaličné hnutie Sme rodina. Návrhmi by sa poslanci mali zaoberať vo štvrtok (23. 4.).

Súdna rada prišla o viacero svojich členov, keď sa svojej funkcie vzdali nominanti parlamentu a vlády. Urobili tak po tom, ako ich v marci informovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), že nemajú dôveru vlády. Súdna rada tak momentálne nemá šesť z 18 členov. Jej najbližšie zasadnutie sa má konať 27. apríla. Na ňom sa má na piaty pokus voliť predseda Najvyššieho súdu SR, ktorého miesto je neobsadené od októbra minulého roka.