Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Prezidentka sa stretla s organizáciami venujúcim sa ochrane klímy

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová Foto: TASR Jaroslav Novák

Stretnutie sa uskutočnilo v rámci príprav na decembrovú klimatickú konferenciu OSN COP28.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok stretla s občianskymi organizáciami, ktoré sa venujú ochrane klímy a prírody. Ich spoločným cieľom je dosiahnutie čo najväčšieho posunu v medzinárodnom úsilí spomaliť globálne otepľovanie a zmierniť dosahy zmeny klímy. Prezidentka to uviedla na sociálnej sieti.

"Klimatická kríza vplýva na všetky sféry nášho života. Tento rok sa zapíše pravdepodobne ako najteplejší v histórii meraní," ozrejmila prezidentka. Podotkla, že na Slovensku sa prejavila extrémnymi prejavmi počasia v podobe vlny horúčav aj prívalových dažďov.

Stretnutie sa uskutočnilo v rámci príprav na decembrovú klimatickú konferenciu OSN COP28. Lucia Szabová z Klimatickej koalície ozrejmila, že sa s prezidentkou rozprávali o prioritách konferencie. Napríklad o odstránení fosílnych palív, energetickej efektívnosti či prechode na čisté energiu. Hovorili tiež o potrebe rozprávania s ľuďmi, či aké benefity prinášajú klimatické riešenia. "Často si neuvedomujeme, že na Slovensko práve vďaka medzinárodným dohovorom a snaženiu prúdia obrovské miliardy eur," doplnila Szabová.