Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka sa stretla s pápežom Františkom v Prezidentskom paláci

Na snímke pápež František a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas privítacieho ceremoniálu v Prezidentskom paláci 13. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Zuzana Čaputová darovala počas stretnutia pápežovi symbolické i praktické dary.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok ráno v Prezidentskom paláci stretla s pápežom Františkom. Svätý Otec pricestoval na Slovensko po osemnástich rokoch.

Čaputová sa spoločne s pápežom presunula na stretnutie medzi štyrmi očami do zlatého salóna v Prezidentskom paláci. Prítomný tam bude aj tlmočník, pretože Čaputová bude počas schôdzky hovoriť v slovenskom jazyku a pápež v talianskom. Obvykle je na osobný rozhovor so Svätým Otcom vyhradených 15 minút, hlava štátu však dostala "nadpriemerný čas". Nasledovať bude stretnutie Svätého Otca s úzkou rodinou Čaputovej v Zelenom salóne Prezidentského paláca.

Na snímke pápež František a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas privítacieho ceremoniálu v Prezidentskom paláci 13. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR


Pápež spolu s prezidentkou vystúpia na stretnutí s príhovormi. Na podujatí, ktoré sa uskutoční po oficiálnom uvítacom ceremoniáli, sa zúčastní približne 500 pozvaných hostí zo všetkých sfér politického a spoločenského života.

Pápež František bude na návšteve Slovenska do 15. septembra. Zavíta okrem Bratislavy aj do Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s predstaviteľmi verejného života, ako aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.

Prezidentka darovala pápežovi symbolické i praktické dary


Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok darovala pápežovi Františkovi (vľavo) symbolický peceň chleba, ale aj med z Prezidentskej záhrady.
Foto: TASR - KP SR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová darovala pápežovi Františkovi symbolický peceň chleba, knihu, ale aj med z Prezidentskej záhrady. Súčasťou jej darov je tiež nabíjacia stanica pre elektromobily, ale aj medicínske vybavenie určené na pomoc v najchudobnejších častiach sveta prostredníctvom vatikánskych organizácií. Hlava štátu odovzdala pápežovi dary počas pondelkového stretnutia v Prezidentskom paláci.

Symbolickým darom prezidentky Svätému Otcovi je chlieb. "Keďže chlieb vzniká z mnohých zŕn, aj v starokresťanskej modlitbe sa spomína ako symbol spájania. Chlieb je zároveň symbolom života, ľudskej práce a dobrých skutkov," zdôvodnil hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Darovaný chlieb upiekli v trnavskej pekárni Chlieb náš. Uložený bol v prútenom košíku, ktorý uplietol majster ľudovej umeleckej výroby Pavol Vrtich z Nového Mesta nad Váhom z lúpaného prútia a prikrytý paličkovanou čipkou z Ústredia ľudovej umeleckej výroby v Bratislave. Vzor ružice na nej má pôvod v obci Slovenský Grob. Prikrývku navrhla výtvarníčka Božena Janeková v roku 1987.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok darovala pápežovi Františkovi symbolický peceň chleba (na snímke).
Foto: TASR - KP SR


Ďalším darom je kniha Reštaurovanie od akademickej maliarky Márie Bidelnicovej. V rámci reštaurátorskej práce sa zameriava na obnovu sakrálnych pamiatok, ktorá sprítomňuje umelecké poklady a vieru dávnych majstrov. Približuje rôzne reštaurátorské postupy a techniky na dielach od gotiky až po súčasnosť.

"Keďže prezidentku SR a pápeža Františka spája vzťah k životnému prostrediu a obaja opakovane pripomínajú riziká spojené s klimatickými zmenami a naliehavosť klimatickej krízy, medzi darmi je aj nabíjacia stanica od slovenskej startupovej firmy AgeVolt z Bratislavy, ktorú budú môcť vo Vatikáne používať na dobíjanie elektromobilov," priblížil Strižinec. Výrobok je čiastočne z recyklovaných materiálov. Flexibilitou a riadenou umelou inteligenciou prispieva k znižovaniu emisií oxidu uhličitého.



Prezidentka sa rozhodla tiež podporiť Vatikánsku komisiu pre COVID-19 a Fond pápežských misijných diel, cez ktoré je financovaný boj s pandémiou v chudobnejších štátoch v Afrike, Ázii, Latinskej Amerike a Oceánii. Rovnako pomáha aj ľuďom bez domova a iným marginalizovaným skupinám. Darovala im zdravotnícke pomôcky a prístroje.

Súčasťou medicínskeho vybavenia je pľúcny ventilátor od spoločnosti IPM Chirana a Chirana Medical, ktorý sa skladá z 1200 komponentov riadených umelou inteligenciou. Je navrhnutý tak, aby pacientovi poskytol individualizovanú pomoc podľa stavu jeho pľúc. Firma poskytne prístroj a vyškolí personál v zariadení podľa výberu Svätej stolice.

Medzi darmi je aj 14 germicídnych žiaričov od spoločností Microwell v Šali, Nexa v Piešťanoch a Unizdrav v Prešove, 98-tisíc špeciálnych injekčných striekačiek od spoločnosti Chirana T Injecta, ktoré sa používajú na očkovanie proti COVID-19, 108-tisíc ochranných rúšok od firmy Vidra zo Žiliny a 40 kartónov dezinfekčných prostriedkov od firmy Banchem z Dunajskej Stredy.

Tradičným darom prezidentky je aj med od včiel z úľov v Prezidentskej záhrade.