Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prezidentka sa stretla s predsedom ÚVO, hovorí o dobrých správach

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Predseda ÚVO informoval Z. Čaputovú o tom, že v krátkom čase vydajú ďalšie metodické usmernenie, ktoré pomôže obstarávateľom identifikovať oprávnené prípady. pri ktorých môžu uplatniť výnimku.

Bratislava 4. mája (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová po stredajšom rokovaní so šéfom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslavom Hlivákom hovorí o dobrých správach. Témou ich stretnutia bolo zdražovanie a vyššie ceny niektorých komodít ohrozujúce dokončenie mnohých stavieb a rekonštrukcií. V ohrození sa ocitli nielen plány miest a obcí, ale aj viaceré štátne zákazky.

"Predseda ma informoval, že ÚVO v krátkom čase vydá ďalšie metodické usmernenie, ktoré pomôže obstarávateľom identifikovať oprávnené prípady, pri ktorých môžu uplatniť výnimku a uzavrieť dodatok so zmenou až do 50 % ceny zákazky," informuje hlava štátu na sociálnej sieti.

Aby neprišlo k zneužívaniu situácie, ekonomické autority v koordinácii s ministerstvom dopravy zároveň zozbierajú údaje o vývoji cien jednotlivých komodít, čo bude slúžiť ako podklad pre správne určenie zmien, ktoré je potrebné dosiahnuť v dodatkoch k zmluvám. Návrh bude následne potrebné prerokovať s Európskou komisiou, aby zvýšenie cien projektov z dôvodu inflácie a vojny na Ukrajine kontrolné orgány Komisie akceptovali aj v prípade eurofondov.

"Som rada, že všetky tieto návrhy pomôžu realizácii obstaraných investícií, samosprávam, štátu a v neposlednom rade aj našim občanom,"
doplnila Čaputová.