Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Samit NATO bol silným odkazom jednoty a zhody, uviedla Čaputová

Na archívnej snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Dano Veselský

Lídri členských krajín NATO na piatkovom samite vyhlásili, že Moskva o svojich zámeroch v spojitosti s Ukrajinou klamala.

Bratislava 26. februára (TASR) - Samit Severoatlantickej aliancie (NATO) bol silným odkazom jednoty a zhody medzi 30 krajinami, ktorých je Slovensko súčasťou. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

"Vladimír Putin dúfal, že nás rozdelí, dnes sme však jednotnejší, ako kedykoľvek predtým. A sme odhodlaní brániť naše krajiny, našu suverenitu a našich občanov. Lebo útok na Ukrajinu je aj útokom na demokratické hodnoty našich krajín," povedala hlava štátu.

Prezidentka v piatok (25.2.) prostredníctvom online rokovania zastupovala Slovensko na mimoriadnom samite lídrov NATO. K online rokovaniu sa pripojila z Varšavy spolu s ďalšími lídrami štátov východného krídla NATO, tzv. Bukureštskej deviatky (B9). Jej členmi sú okrem Slovenska aj Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

"Aj ich občania majú obavy. Ale spoločnú energiu a odhodlanie, ktoré sme cítili na konci samitu, si nesiem aj na Slovensko. Stojíme pri Ukrajine, budeme jej pomáhať a brániť ju účinnými sankciami voči Rusku, posilníme obranyschopnosť celej východnej hranice Aliancie a hlavne, nevzdáme sa," zhrnula prezidentka Čaputová.

Lídri členských krajín NATO na piatkovom samite vyhlásili, že Moskva o svojich zámeroch v spojitosti s Ukrajinou klamala. V spoločnom vyhlásení informovali, že Severoatlantická aliancia zvýši - v dôsledku ruskej agresie voči Ukrajine - počet svojich vojakov nasadených vo východnej Európe.