Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezidentka Zuzana Čaputová si pripomenula Deň vojnových veteránov

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti Dňa vojnových veteránov na Vojenskom cintoríne Petržalka - Kopčany v Bratislave 11. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Deň výročia ukončenia prvej svetovej vojny si svet pripomína 11. novembra ako Medzinárodný deň vojnových veteránov.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová si pripomenula piatkový Deň vojnových veteránov na Vojenskom cintoríne Petržalka - Kopčany v Bratislave. Vo svojom vyhlásení zdôraznila hodnotu mieru.

"Pripomíname si obete všetkých ľudí, ktorí v rôznych vojnových konfliktoch padli za mier a slobodu. V dnešnej dobe a dnešnom kontexte je veľmi dôležité uvedomovať si, že mier nie je samozrejmosťou," uviedla Čaputová.



Deň výročia ukončenia prvej svetovej vojny si svet pripomína 11. novembra ako Medzinárodný deň vojnových veteránov. Dovtedy najkrvavejší, štyri roky trvajúci konflikt v dejinách ľudstva ukončilo prímerie, ktoré bolo podpísané 11. novembra 1918 o 11.11 h v reštauračnom vozni francúzskeho generálneho štábu v lesíku neďaleko severofrancúzskeho mesta Compiegne. Symbolom veteránov je kvet vlčieho maku.