Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prezidentka si uctila Pamätný deň obetí komunizmu na Slovensku

Na snímke zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová a predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Peter Sandtner počas pietnej spomienky pri príležitosti Dňa pamiatky obetí komunistického režimu na Jakubovom námestí v Bratislave 24. júna 2021 Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hlava štátu sa tiež stretla s pamätníkmi, ktorých sa prenasledovanie dotklo.

Bratislava 24. júna (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová si vo štvrtok pripomenula a uctila Pamätný deň obetí komunizmu na Slovensku. Pri pamätníku na Jakubovom námestí v Bratislave sa sa poklonila tým, ktorí boli neprávom prenasledovaní, väznení a mučení za postoje, ktoré neboli v súlade s oficiálnou štátnou ideológiou. Prezidentka to uviedla na sociálnej sieti.



Hlava štátu sa tiež stretla s pamätníkmi, ktorých sa prenasledovanie dotklo. "Porozprávali mi svoje životné príbehy. Jedného z nich väznili v uránových baniach v Jáchymove za to, že mal kontakt so zahraničím, iný dostal trest len preto, že jeho otca označili za kulaka, a ďalší bol väznený, lebo v túžbe po slobodnom svete sa pokúsil emigrovať. Mnohí boli prenasledovaní pre svoje náboženské presvedčenie a ich deti nemohli študovať," priblížila Čaputová.

Zdôraznila tiež nevyhnutnosť pripomínania si minulosti, aby mala krajina budúcnosť.