Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Situácia na Zemplíne je náročná

Na snímke zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová a primátorka Čiernej nad Tisou Marta Vozáriková počas privítania po príchode do mesta Čierna nad Tisou v rámci pracovného výjazdu na Zemplíne 18. júna 2021. Foto: TASR - Roman Hanc

Pracovné príležitosti nie sú dostatočne veľké, aby dokázali uspokojiť záujem. Región dlhodobo čelí veľkej nezamestnanosti a ľudia sa musia vyrovnávať s ťažkou sociálnou situáciou.

Bratislava/Čierna nad Tisou 18. júna (TASR) - Situácia na Zemplíne je náročná. Pracovné príležitosti nie sú dostatočne veľké, aby dokázali uspokojiť záujem. Región dlhodobo čelí veľkej nezamestnanosti a ľudia sa musia vyrovnávať s ťažkou sociálnou situáciou. Prezidentka SR Zuzana Čaputová na to upozornila po piatkovom stretnutí s obyvateľmi a primátorkou Čiernej nad Tisou, ale aj zástupcami a zamestnancami Železničnej spoločnosti Cargo.

Bolo to silné a emocionálne stretnutie, pretože ľudia, ktorí v tomto regióne nemajú prácu, to majú nesmierne ťažké. Buď musia za prácou odchádzať do zahraničia alebo do okolitých regiónov. Znamená to, že tu nechávajú svoje deti alebo starých rodičov, aby opatrovali cudzích starých ľudí v zahraničí," skonštatovala Čaputová.

Vyzdvihla statočnosť ľudí, ktorí zažívajú ťažkú sociálnu situáciu. Poukázala tiež na to, ako absurdne a paradoxne musia byť ich optikou vnímané hádky politikov v Bratislave.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas privítania občanmi mesta po príchode do Čiernej nad Tisou v rámci pracovného výjazdu na Zemplíne 18. júna 2021.
Foto: TASR - Roman Hanc

Prezidentka sa zaujímala aj o to, ako regiónu pomôcť. "Som veľmi rada, že v blízkom období sa bude rozhodovať o potenciálnych investíciách," poznamenala s tým, že vzniknúť by mohlo vyše 1000 pracovných miest. Situáciu chce sledovať aj naďalej.
Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová si preberá kvety od železničiara vo vestibule železničnej stanice pri prehliadke prekladiska v Čiernej nad Tisou v rámci pracovného výjazdu na Zemplín 18. júna 2021.
Foto: TASR - Roman Hanc

Súčasťou piatkového programu prezidentky bolo aj položenie venca k pamätníku odvlečených na nútené práce v obci Malý Horeš. Jej regionálny výjazd na Zemplíne bude pokračovať aj v sobotu (19. 6.) v obci Borša, kde sa má stretnúť aj s prezidentom Maďarska Jánosom Áderom.