Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Situácia v nemocniciach je zlá

Prezidentka SR Zuzana Čaputová, archívna snímka. Foto: TASR – Martin Baumann

Počet nakazených lekárov a zdravotníckeho personálu rastie.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Nemocnice sú neuralgickým bodom celého úspechu v zápase s pandémiou ochorenia COVID-19. Posilňovať a chrániť personál v nich, zabezpečiť zásobu ochranných pomôcok, kyslíka, pľúcnych ventilátorov a ich obsluhy, dostatok testov na testovanie každého pacienta, to všetko znamená zachraňovať životy. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla vo štvrtok po tom, čo sa spojila s viacerými riaditeľmi slovenských a českých nemocníc. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Riaditelia nemocníc sa podľa prezidentky zhodujú, že situácia je zlá. Takmer všetky svoje kapacity už musia venovať len pacientom s ochorením COVID-19 a ostatné zdravotné úkony sú na minimálnej, nevyhnutnej úrovni. "Svorne tvrdia, že kľúčovým je v tejto chvíli zdravotnícky personál," priblížil hovorca.

Počet nakazených lekárov a zdravotníckeho personálu rastie. Prejavuje sa už ich nedostatok, a to v situácii, keď narastá počet hospitalizovaných. "Riaditeľom chýba centrálne riadenie a manažment pacientov medzi nemocnicami. Nemocnice sú v krízovej situácii, ktorá si vyžaduje operatívne centrálne riadenie," doplnil s tým, že to doterajšie nepovažujú za dostatočné.

O zvládaní krízovej situácie sa hlava štátu rozprávala s riaditeľom Nemocnice sv. Jakuba v Bardejove Mariánom Petkom, riaditeľom dolnooravskej nemocnice v Dolnom Kubíne Jozefom Mintálom, riaditeľom nemocnice v Bojniciach Vladimírom Vidom, riaditeľmi českých nemocníc v Prachaticiach Michalom Čarvašom a Uherskom Hradišti Petrom Sládkom.