Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Čaputová je proti násiliu v Bielorusku voči ľuďom hájiacim demokraciu

Na snímke Prezidentský palác, ktorý je nasvietený symbolicky na bielo-červeno na znak solidarity s protestujúcimi občanmi Bieloruska. Foto: TASR - Dano Veselský

Hlava štátu tvrdí, že je potrebné, aby sa Slovensko ako súčasť moderných demokracií zastalo princípov právneho štátu a odmietlo násilie.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová je proti akémukoľvek násiliu v Bielorusku voči ľuďom, ktorí hája demokratické slobody. Uviedla to v piatok s tým, že súhlasí s postojom Európskej únie o prijatí sankcií voči konkrétnym osobám, ktoré sú spoluzodpovedné za nariadenie násilia na bieloruských námestiach a takisto za prípadnú manipuláciu prezidentských volieb v tejto krajine.

Hlava štátu tvrdí, že je potrebné, aby sa Slovensko ako súčasť moderných demokracií zastalo princípov právneho štátu a odmietlo násilie. K aktuálnej situácii v Bielorusku po tamojších augustových prezidentských voľbách prijala v stredu (19. 8.) stanovisko aj vláda SR. Slovensko podporilo rozhodnutia o cielených a reštriktívnych opatreniach voči osobám zodpovedným za násilie na občanoch Bieloruska protestujúcich proti nedodržiavaniu občianskych a ľudských práv. V stanovisku vyzvala vláda SR vedenie Bieloruska na okamžité ukončenie násilia a dodržiavanie základných ľudských práv a tiež spravodlivé vyšetrenie a potrestanie osôb zodpovedných za násilie.