Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezidentka SR a estónsky prezident navštívia Spišský hrad

Na snímke privítací ceremoniál v Starej radnici v Košiciach 28. marca 2023 počas oficiálnej návštevy estónskeho prezidenta Alara Karisa v SR. Foto: TASR František Iván

Čaputová, ktorá od pondelka do konca týždňa úraduje z Košíc, sa v stredu popoludní oboznámi s úspešným projektom výstavby domov v obci Kecerovce, do ktorého je zapojená miestna rómska komunita.

Košice 29. marca (TASR) - Spišský hrad si v stredu predpoludním prezrú prezidentka SR Zuzana Čaputová a estónsky prezident Alar Karis, ktorý je na dvojdňovej oficiálnej návšteve Slovenska. TASR o tom informoval hovorca slovenskej hlavy štátu Martin Strižinec.

"Estónsko má v prepočte na počet obyvateľov najvyšší počet firiem známych ako jednorožce (startup s miliardovou hodnotou, pozn. TASR). Slovensko má zas najvyšší počet hradov a zámkov v prepočte na počet obyvateľov. Veľmi sa teším, že si jeden z týchto 180 skvostov spoločne pozrieme," uviedol Karis na utorkovej (28. 3.) tlačovej konferencii oboch hláv štátov.

Prezident Estónska pricestoval na Slovensko v utorok na pozvanie Čaputovej. Privítala ho v Historickej radnici v Košiciach, kde absolvovali spoločné rokovanie. Diskutovali na ňom napríklad o možnej spolupráci, o aktuálnej bezpečnostnej situácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine, dezinformáciách, hybridných hrozbách či digitalizácii. Následne mali na programe návštevu estónskej spoločnosti Civitta, ktorá je súčasťou Creative Industry Košice.

Čaputová, ktorá od pondelka (27. 3.) do konca týždňa úraduje z Košíc, sa v stredu popoludní oboznámi s úspešným projektom výstavby domov v obci Kecerovce, do ktorého je zapojená miestna rómska komunita. "Po návrate do Košíc navštívi laboratóriá Výskumného centra progresívnych materiálov a technológií PROMATECH, ktoré patrí k najvýznamnejším vedeckým pracoviskám v Košiciach. Podvečer sa prezidentka priamo z Košíc pripojí k online samitu pre demokraciu, ktorý organizuje prezident USA Joe Biden," dodal Strižinec s tým, že v ďalších dňoch navštívi aj Bardejov, Prešov a Trebišov.