Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezidentka SR blahoželala Bidenovi, praje mu silu v zdolávaní výziev

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Obe krajiny podľa nej zdieľajú spoločné hodnoty slobody, demokracie a spolupráce.

Bratislava 7. novembra (TASR) - SR a USA zdieľajú spoločné hodnoty slobody, demokracie a spolupráce, ktoré robia translatlantické partnerstvo jedinečným, jednotným a silným. Uviedla to v sobotu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. Zároveň zablahoželala kandidátovi demokratov Joeovi Bidenovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách.

"Prajem vám a americkým občanom silu na to, aby ste dokázali čeliť výzvam, ktoré stoja pred nami," konštatovala.

Víťazom amerických prezidentských volieb sa v sobotu stal demokratický kandidát Joe Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a tak porazil svojho republikánskeho protikantidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Informovali o tom v sobotu agentúra AFP a stanica CNN.

Úradujúci americký prezident Donald Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.