Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezidentka: SR je pripravená pomôcť pri ukončení konfliktu

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady SR 24. februára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na tlačovej konferencii tiež uviedla, že slovenská sloboda a zvrchovanosť sú v napätej situácii v súvislosti s Ukrajinou chránené spojencami NATO a Európskej únie.

Bratislava 24. februára (TASR) - So spojencami v NATO a Európskej únii je Slovenská republika pripravená poskytnúť pomoc na ukončenie konfliktu na Ukrajine a na ochranu ľudských životov. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová po zasadaní Bezpečnostnej rady SR. Bezpečnosť Slovenska podľa nej momentálne nie je ohrozená.

Na tlačovej konferencii tiež uviedla, že slovenská sloboda a zvrchovanosť sú v napätej situácii v súvislosti s Ukrajinou chránené spojencami NATO a Európskej únie. Skonštatovala, že je v záujme Slovenska byť pevnou súčasťou zväzku, v ktorom si členovia bezpečnosť navzájom garantujú.

Hlava štátu vyzvala na zachovanie pokoja. Hoci je ozbrojený konflikt v blízkosti hraníc Slovenska, naša územná celistvosť podľa nej nie je v priamom ohrození.

Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa prezidentky vydal cestou priamej agresie, zaútočil na slabšieho, ktorého jediným previnením je, že chcel žiť mierovo. Putinov krok sa nedá podľa prezidentky žiadnymi slovami ospravedlniť. "Všetky obete na Ukrajine budú jeho obeťami a bude za to niesť plnú zodpovednosť," povedala.

Ukrajina má podľa nej plné právo brániť sa, brániť svoje právo existovať ako štát a slobodne rozhodovať o svojom osude. Zároveň odsúdila ostrú agresiu a odkázala, že stojí pri trpiacom ukrajinskom ľude.

Tlačová konferencia po Bezpečnostnej rade vlády SR.


I. Korčok: Slovensko tlmočilo Rusku ostrý protest


Na snímke minister zachraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady SR 24. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Slovensko tlmočilo Rusku pre situáciu na Ukrajine ostrý protest. Oznámil to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (nominant SaS) s tým, že si ráno predvolali ruského veľvyslanca Igora Bratčikova, ktorému takéto stanovisko SR oznámili. Útok považuje rezort diplomacie za nevyprovokovaný, neopodstatnený a neoprávnený.

"Ministerstvo dôrazne požiadalo o okamžité zastavenie vojenských aktivít Ruskej federácie na Ukrajine a stiahnutie všetkých vojsk Ruskej federácie z celého územia Ukrajiny vrátane územia samozvaných separatistických území Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, ktoré sú naďalej územím Ukrajiny," zdôraznil rezort diplomacie.

Minister potvrdil, že sa zvažuje aj vyhostenie ruského veľvyslanca, pred rokovaním v Bruseli však o tom zatiaľ bližšie hovoriť nechcel. "Dnes nie je hraníc, nemôžeme byť zhovievaví. Novodobá história taký zásah nepozná," vyhlásil Korčok. K situácii sa podľa neho treba jasne vyjadriť a povedať "rezolútne nie". Nastolenie mieru v 21. storočí je podľa neho nevyhnutnosťou.

Ministerstvo opätovne pripomenulo, že Ruská federácia v konečnom dôsledku ponesie za hrubé použitie sily a za vzniknutú situáciu vážne dôsledky. Vyzvalo, aby Ruská federácia rešpektovala humanitárne právo a umožnila humanitárny prístup všetkým ľuďom v núdzi.

Rezort diplomacie zároveň odsúdil ozbrojený útok ozbrojených síl Ruskej federácie voči Ukrajine ako hrubé porušenie medzinárodného práva a suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Podotkol, že ide nielen o najzávažnejšie porušenie medzinárodného práva, ale aj viacerých medzinárodných dokumentov, ktorých signatárom je aj Ruská federácia. Ministerstvo v tejto súvislosti vyjadrilo hlboké sklamanie z krokov krajiny, ktorá má ako zakladajúci člen Organizácie Spojených národov, a navyše aktuálne predsednícka krajina Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov osobitnú zodpovednosť za stabilitu a mier vo svete.

Premiér vyzval ľudí, aby nepodliehali dezinformáciám a zachovali pokoj


Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady SR 24. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) vyzval ľudí, aby nepodliehali dezinformáciám a zachovali pokoj a chladnú hlavu. Uviedol to po štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. Povedal, že naše ozbrojené sily a polícia aj v tejto výnimočnej situácii budú zabezpečovať kontrolovaný prechod hraníc a ľudia utekajúci pred vojnou u nás dostanú potrebné zázemie.

"Dá sa takmer s istotou predpokladať, že ruská agresia vyženie z krajiny mnohých Ukrajincov, majme pre nich súcit a pochopenie," uviedol Heger. Podľa neho tí, ktorí utekajú pred vojnou, si podľa medzinárodných zákonov zaslúžia našu pomoc. "Slovenská republika bude princípy ľudskosti a solidarity zodpovedne plniť, presne tak, ako ich plnili iní, keď naši rodičia či prarodičia utekali pred vojnou a inváziou z našej krajiny," povedal.

Heger uviedol, že je potrebné v tejto náročnej situácii nenechať sa vyprovokovať a nepodliehať dezinformáciám. "Prosím, zomknime sa. Pre našu bezpečnosť a pre zabezpečenie mieru na Ukrajine a v Európe," dodal.



J. Naď: Považujeme za nepravdepodobné, že by Rusko napadlo SR


Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady SR 24. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Vláda považuje za veľmi nepravdepodobné, že by Rusko vojensky napadlo Slovensko. Predpokladá, že by si Rusko nedovolilo narušiť územie NATO v žiadnej z krajín východnej hranice vrátane SR. Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že vláda sa však pripravuje na všetky scenáre.

Členstvo v NATO dalo podľa Naďa Slovensku jasné záruky. Pripomenul jeden článok Washingtonskej zmluvy, ktorý vraví: "Jeden za všetkých, všetci za jedného". Znamená najsilnejšie spojenectvo, ktoré nedovolí ohrozenie našej územnej celistvosti a našich hraníc. Slovensko má najvyššie záruky, spresnil. "Naozaj je to o tom, že ak budeme mať pocit, že potrebujeme pomoc od našich spojencov, tak tí spojenci prídu. A je to doslova na tom, aby sme si povedali, čo chceme a tak je to správne," vysvetlil Naď.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) povedal, že si je potrebné uvedomiť silu spojenectva. Podotkol, že sme súčasťou Severoatlantickej aliancie. Tá podľa jeho slov pôsobí ako celok. "Nejde o to, akú silu má Slovensko, ale Severoatlantická aliancia," povedal predseda vlády SR. NATO má jeho slov nesmiernu silu a Slovenská republika je v bezpečí, pretože je súčasťou spojeneckých štátov.

Slovensko si podľa šéfa rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) môže užívať bezpečnosť len vďaka tomu, že je súčasťou väčšieho celku. Keďže je Slovensko súčasťou NATO, tak USA nesú veľký diel zodpovednosti za obranu SR.

Podotkol, že v súvislosti s útokom prebieha informačná vojna a úlohu v nej zohráva aj "nezodpovedná slovenská politika". "To nie sú len portály, ktoré sú priamymi šíriteľmi dezinformácii, to je veľká časť slovenskej politiky, ktorá tu spôsobila úplnú dezinformáciu," skonštatoval Korčok s tým, že Slovensko potrebuje spraviť v tejto oblasti viac, potrebuje jasné politické postoje.

Občania musia podľa ministra zahraničných vecí pochopiť, čo robí vláda pre ich bezpečnosť. "Ruská federácia je hrozba pre európsku bezpečnosť. Porušila všetko čo žiadala. Prosím občanov, aby toto vnímali," vyzval Korčok. Dodal, že veľká časť politiky hazarduje s tým, čo je tabu, a to je bezpečnosť a obrana.

Korčok tiež avizoval, že na vládu predloží návrh humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.