Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Prezidentka SR odovzdala Moldavsku humanitárnu pomoc

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a moldavská prezidentka Maia Sanduová počas stretnutia 30. marca 2022 v Kišiňove. Foto: TASR - Marián Garaj/Kancelária prezidenta SR

Pomoc zo Slovenska obsahovala hygienické balíčky, zdravotnícke pomôcky ale aj detskú výživu.

Kišiňov 30. marca (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová odovzdala v mene Slovenska humanitárnu pomoc Moldavsku. Išlo najmä o zdravotnícky materiál a potraviny. Urobila tak počas stredajšej návštevy utečeneckého centra v hlavnom meste Kišiňov za účasti moldavskej hlavy štátu Maiy Sanduovej.

"Moldavsko je mimoriadne postihnuté utečeneckou vlnou, pričom takmer 90 percent utečencov z Ukrajiny je usídlených v rodinách, čiže ľudia si ich zobrali domov, hoci sa vôbec s tými rodinami nepoznali, a iba časť v nich prebýva v týchto spoločných priestoroch,“ skonštatovala prezidentka.

Upozornila, že medzi utečencami sú prevažne ženy a deti, podobne ako v SR. Odovzdaná humanitárna pomoc je podľa nej symbolická, keďže utečencom potrebujeme pomáhať aj na Slovensku.

Pomoc zo Slovenska obsahovala hygienické balíčky (480 ks), lekárničky (480 ks), detskú výživu (1500 ks), injekčné striekačky (48.000 ks), injekčné ihly (128.000 ks), aspiračné ihly (128.000 ks) a kanistre (20 ks).


osobitná spravodajkyňa TASR Katarína Bačová