Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Prezidentka SR sa Rakúsku poďakovala za pomoc pri riešení pandémie

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR – Jakub Kotian

Čaputová a Van der Bellen sa v rozhovore zhodli v otázke zaistenia dostupnosti očkovacích látok a navýšenia výrobných kapacít v rámci EÚ.

Viedeň/Bratislava 18. februára (TASR) – Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová sa vo štvrtkovom videotelefonáte poďakovala rakúskemu prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi za rýchlu pomoc, ktorú Rakúsko prisľúbilo Slovensku v boji proti pandémii nového druhu koronavírusu. Rakúska armáda poskytne Slovensku na lepšie zvládanie pandémie viacero lekárov i ošetrovateľov. Informovala o tom tlačová agentúra APA.

Rakúsko tak zareagovalo po tom, čo slovenská vláda v stredu schválila žiadosť ministerstva zdravotníctva o aktiváciu mechanizmu civilnej ochrany EÚ z dôvodu zhoršujúcej sa pandemickej situácie. Počíta sa s príchodom celkovo desiatich lekárov a 25 sestier zo zahraničia. Slovensku ponúklo už pomoc i Poľsko.

Zdravotníci by mali poskytovať starostlivosť pacientom s ochorením COVID-19 na lôžkach oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny alebo jednotiek intenzívnej starostlivosti. V prípade zhoršenia situácie ministerstvo očakáva zvýšenie počtu zahraničných zdravotníkov.

Čaputová a Van der Bellen sa v rozhovore zhodli v otázke zaistenia dostupnosti očkovacích látok a navýšenia výrobných kapacít v rámci EÚ.

Kancelária rakúskeho prezidenta priblížila, že počas telefonátu hovorili okrem koronavírusovej pandémie i o klimatickej kríze. Boj proti nej je podľa oboch naliehavou záležitosťou. "Som si istý, že opätovné naštartovanie hospodárstva v EÚ sa musí diať udržateľným spôsobom," zdôraznil Van der Bellen. Privítal i znovupripojenie Spojených štátov k parížskej klimatickej dohode a apeloval, že EÚ musí pri dosahovaní cieľov tejto dohody z roku 2015 stáť na popredných priečkach.