Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Zuzana Čaputová sa zúčastní 75. výročia oslobodenia Auschwitz-Birkenau

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Nemecký vyhladzovací tábor bol oslobodený oddielom Červenej armády 27. januára 1945.

Bratislava 25. januára (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau vojakmi Červenej armády zúčastní na spomienkovom podujatí. Podujatie sa bude konať na mieste bývalého tábora, kde je pamätník a múzeum Auschwitz-Birkenau. TASR o tom informovala Martina Goffová z Kancelárie prezidenta SR.

Nemecký vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau založili v roku 1940 nemecké vojská, ktoré okupovali Poľsko, ako pracovný tábor pre poľských väzňov. Postupne ho rozširovali na rozľahlý pracovný a vyhladzovací koncentračný tábor pre židov, ktorých doň privážali z celej Európy. V tábore použili 3. septembra 1941 po prvý raz cyklón B a v plynovej komore ním zabili 600 sovietskych vojnových zajatcov a 250 ďalších väzňov. Auschwitz-Birkenau je symbolom, ktorý predstavuje, kam až spoločnosť môže zájsť, ak sa zabudne na zdravý úsudok, hodnoty ako ľudskosť, solidarita či schopnosť držať sa týchto hodnôt napriek útlaku, uviedol pre TASR zástupca riaditeľa Slovenského národného múzea - Múzea židovskej kultúry Michal Vaněk.

Nemecký vyhladzovací tábor bol oslobodený oddielom Červenej armády 27. januára 1945. Ohromení a šokovaní vojaci Červenej armády vstúpili 27. januára 1945 do tábora a oslobodili zvyšných 7 600 zúbožených väzňov. Počet ľudí zabitých v Auschwitzi-Birkenau nie je možné presne určiť. Podľa odhadov historikov ide o 1,2 až 1,6 milióna osôb. Väčšinu obetí tvorili ľudia židovského pôvodu. V Nemecku je 27. januára Deň pamiatky obetí národného socializmu. Pamätný deň zaviedol 3. januára 1996 nemecký prezident Roman Herzog a dátum 27. januára stanovil parlament.