Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Prezidentka SR si pripomenula 105. výročie vzniku prvej ČSR

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová kladie veniec k Pamätníku československej štátnosti pri príležitosti 105. výročia vzniku Československej republiky v Bratislave v piatok 27. októbra 2023. Foto: TASR - Jakub Kotian

Čaputová tiež zdôraznila, že pri tejto príležitosti si Slovensko pripomína aj kľúčových aktérov diania.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Československá republika (ČSR) položila základy ústavného súdnictva, zaviedla rovné volebné právo aj volebné právo pre ženy. V piatok to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá si pripomenula 105. výročie vzniku ČSR, pripadajúce na sobotu 28. októbra.

"Na tú dobu to bola naozaj veľmi moderná demokratická republika s ústavou, položila základy ústavného súdnictva, rovné volebné právo, takisto volebné právo pre ženy," zdôraznila Čaputová pri pamätníku generála Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová kladie veniec k Pamätníku československej štátnosti pri príležitosti 105. výročia vzniku Československej republiky v Bratislave v piatok 27. októbra 2023.
Foto: TASR - Jakub Kotian

V tom čase podľa jej slov vzniklo množstvo vzdelávacích či kultúrnych inštitúcií a klesla detská úmrtnosť. Doplnila, že táto republika bola rešpektovaná aj v zahraničí a Slovensko má na čom stavať.

Čaputová tiež zdôraznila, že pri tejto príležitosti si Slovensko pripomína aj kľúčových aktérov diania. "Myslím si, že máme na čo nadväzovať z hľadiska demokratickej tradície a demokratickej inštitúcie," dodala.