Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezidentka SR: Vzdávam úctu kráľovnej Alžbete II. a jej odkazu

Odkaz britského kráľa Karola III. je zanechaný na rakve britskej kráľovnej Alžbety vo Westminsterskom opátstve počas jej pohrebu v Londýne v pondelok 19. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Novému britskému kráľovi som osobne v mene všetkých občanov Slovenskej republiky vyjadrila úprimnú sústrasť, dodala Čaputová.

Londýn 19. septembra (TASR) - Vzdávam úctu kráľovnej Alžbete II. a jej odkazu, neustálej inšpirácii pre každého lídra. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v pondelok v príspevku na sociálnej sieti po štátnom pohrebe zosnulej britskej kráľovnej, na ktorom zastupovala Slovensko.

Ako informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec, Zuzana Čaputová sa v nedeľu večer spolu s ďalšími pozvanými svetovými lídrami zúčastnila na recepcii podávanej novým britským kráľom Karolom III. "Novému britskému kráľovi som osobne v mene všetkých občanov Slovenskej republiky vyjadrila úprimnú sústrasť," dodala.

Prezidentka odletí v pondelok z Londýna do New Yorku, kde v utorok vystúpi s prejavom v rámci všeobecnej rozpravy na 76. Valnom zhromaždení OSN.



V New Yorku sa zúčastní aj na slávnostnej recepcii podávanej americkým prezidentom Joeom Bidenom a prvou dámou Jill Bidenovou. Stretne sa aj s generálnym tajomník OSN Antóniom Guterresom a absolvuje viaceré bilaterálne rokovania, ktorých témou bude aktuálna energetická kríza.