Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prezidentka stojí za slovenskými vedcami, podporila ŠÚKL aj SAV

Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas brífingu po návšteve Biomedecínskeho centra SAV. Bratislava, 12. apríla 2021. Foto: TASR - Michal Svítok

Dôverujme slovenským inštitúciám, vyzvala Zuzana Čaputová.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová stojí za slovenskými vedeckými inštitúciami. Vyjadrenia ministra financií a expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) voči vedcom v súvislosti s neregistrovanou vakcínou Sputnik V označila za neprimerané a nesprávne.



Hlava štátu v pondelok navštívila Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) aj Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied (SAV), obom vyjadrila plnú podporu. "Súčasťou silnej demokracie sú aj silné a nezávislé odborné inštitúcie a akékoľvek slová pochybnosti, ktoré nie sú založené na vecnom základe, oslabujú dôveru verejnosti v tieto inštitúcie," zdôraznila.



Pripomenula, že nesúhlasí s tým, aby téma vakcíny Sputnik V rozdeľovala krajinu. Každá vakcína, ktorá je bezpečná a efektívna, by mala byť využitá. "Doterajšie výsledky, ktoré boli v laboratóriách na Slovensku urobené, svedčia všetky v prospech Sputniku ako vakcíny. Dôverujme slovenským inštitúciám," poukázala Čaputová.

ŠÚKL návštevu podľa svojej hovorkyne Magdalény Jurkemíkovej oceňuje. Príchod prezidentky dal podľa hovorkyne ŠÚKL nádej, že štát oceňuje jeho prácu a rozhodnutia smerujúce k tomu, aby lieky uvádzané na trh spĺňali prísne kritériá. "Pani prezidentku sme ubezpečili, že štátny ústav koná výlučne na základe odborných dôkazov a naším jediným cieľom je ochrana zdravia obyvateľov Slovenska," dodala Jurkemíková.