Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Agenda dotácií pre rómske komunity sa presunie na Úrad vlády SR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predkladatelia v odôvodnení pripomínali, že zmena nadväzuje na delimitáciu Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity z rezortu vnútra na úrad vlády.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Podmienky poskytovania dotácií na účel sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity sa budú riadiť zákonom upravujúcim dotačnú činnosť Úradu vlády (ÚV) SR. Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ÚV SR, ktorou sa upravuje aj zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva vnútra (MV) SR. TASR o tom v utorok informoval jej hovorca Martin Strižinec.

Predkladatelia v odôvodnení pripomínali, že zmena nadväzuje na delimitáciu Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity z rezortu vnútra na úrad vlády. Do zákona sa premietajú ustanovenia, ktoré boli v zákone o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MV. "Zároveň sa v predmetných ustanoveniach robí niekoľko zmien na základe aplikačnej praxe a integračných potrieb marginalizovaných rómskych komunít, najmä doplnenie nových dotačných titulov," upozornili predkladatelia.

Novinkou má byť možnosť použiť dotáciu na obstaranie bytov na komunitnom participatívnom systéme, podpora pôdohospodárskej výroby, výrobných činností a služieb s cieľom zlepšenia základných funkcií, životných podmienok a sebestačnosti urbanistických sídiel marginalizovaných rómskych komunít. Rozšíri sa i okruh oprávnených žiadateľov, po novom môže získať dotáciu aj registrovaný sociálny podnik.