Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka súhlasí s úpravou skúšky odbornej spôsobilosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nová legislatíva bude účinná od augusta okrem niektorých ustanovení, ktoré majú byť účinné od januára 2024.

Bratislava 4. júla (TASR) - Skúška odbornej spôsobilosti pre ľudí pôsobiacich v oblasti súkromnej bezpečnosti bude po novom pozostávať iba zo skúšobného testu vykonávaného elektronickou formou. Doposiaľ bol potrebný písomný test a ústna skúška. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní služieb v oblasti súkromnej bezpečnosti, ktorú v pondelok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

"Zavedením elektronického skúšobného testu už nebude takáto skúška naďalej vykonávaná pred trojčlennou komisiou, ale len za účasti jednej osoby, a to zástupcu ministerstva, ktorý bude zároveň úspešným uchádzačom vydávať preukazy odbornej spôsobilosti," priblížili predkladatelia.

V súvislosti s akreditovanou osobou, okrem iných legislatívnych úprav, dôjde k zjednoteniu evidencie osôb prihlásených na odbornú prípravu, záznamníkov vydávaných osobám prihláseným na odbornú prípravu a evidencie záznamníkov do novovytvorenej evidencie osôb a priebehu odbornej prípravy.

Podľa novej legislatívy nebude musieť vykonávať skúšku odbornej spôsobilosti typu S ani odbornú prípravu okrem iných ani osoba, ktorá bola v ozbrojenom bezpečnostnom zbore najmenej 15 rokov.

Nová legislatíva bude účinná od augusta okrem niektorých ustanovení, ktoré majú byť účinné od januára 2024.