Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Ukrajinský prezident telefonoval s Čaputovou: Zuzana, bombardujú nás

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu k národu vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Prezidentka Zelenského uistila, že vedenie Ukrajiny a jej obyvatelia majú v Slovensku suseda, na ktorého sa môžu spoľahnúť nielen v dobrých časoch, ale aj v čase najvyššej núdze.

Bratislava 24. februára (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová volala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Slovensko požiadal o podporu Ukrajiny, najmä v podobe tvrdých sankcií voči Rusku a o materiálnu pomoc v krízovej situácii. Informovala o tom na sociálnej sieti.

"Volal mi práve prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho prvé slová boli: ‚Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj civilistov´," uviedla hlava štátu.

Čaputová Zelenského uistila, že vedenie Ukrajiny a jej obyvatelia majú v Slovensku suseda, na ktorého sa môžu spoľahnúť nielen v dobrých časoch, ale aj v čase najvyššej núdze. Suseda, ktorý im podľa prezidentky poskytne pomoc, aby zvládli najťažšiu situáciu, v akej sa krajina môže ocitnúť.

"Všetci si želáme mier, a prezident Zelenskyj zo všetkých najviac, napriek tomu sú dnes nútení brániť vlastné životy a suverenitu pred agresorom, ktorý prekročil všetky ľudské hranice a stratil aj posledné zábrany," poznamenala.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.