Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Titul EHMK pomôže propagácii mesta Trenčín

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala 6. júla 2022 v Bratislave v Prezidentskom paláci primátora mesta Trenčín Richarda Rybníčka (uprostred) spolu s tímom projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK), ktorým bude v roku 2026 mesto Trenčín. Vľavo riaditeľka tímu EHMK 2026 Trenčín Lucia Duačová. Foto: TASR – Martin Baumann

O udelení titulu EHMK 2026 rozhodla medzinárodná porota v piatok 10. decembra, Trenčín vo finálovom kole výberu uspel v konkurencii Nitry a Žiliny.

Bratislava 6. júla (TASR) - Titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) pomôže propagácii mesta Trenčín. Myslí si to prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá v stredu prijala delegáciu z Trenčína. Mesto ponesie titul v roku 2026.

"Ten titul je skvelý aj preto, že pomáha a bude pomáhať kultúrnemu priemyslu. Bude pomáhať propagácii vášho mesta," povedala Čaputová a poukázala na Košice, ktoré boli mestom kultúry v roku 2013. Podľa prezidentky z tohto titulu dodnes v istom zmysle čerpajú.



"Povedali sme si, že mesto si do budúcnosti musia tvoriť ľudia, ktorí v ňom žili," vysvetlil primátor Trenčína Richard Rybníček. Ocenil tím mladých ľudí, ktorí tvoria projekt EHMK 2026. "Veľmi nám záleží na tom, aby sa nielen z Trenčína stalo centrum Európy, ale aby aj Európa prišla do Trenčína," doplnila jedna z členov tímu.

O udelení titulu EHMK 2026 rozhodla medzinárodná porota v piatok 10. decembra, Trenčín vo finálovom kole výberu uspel v konkurencii Nitry a Žiliny. Trojica sa do užšieho výberu prebojovala spomedzi ôsmich kandidujúcich slovenských miest. Trenčín bude druhým slovenským mestom s prívlastkom EHMK, v roku 2013 patril tento status Košiciam. V roku 2026 bude mať okrem Trenčína titul EHMK aj fínske Oulu.