Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Prezidentka trvá na novej nominácii na ministra životného prostredia

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo predseda strany SMER-SD Robert Fico počas prijatia v Prezidentskom paláci 2. októbra 2023 v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Prezidentka SR Zuzana Čaputová stanoví termín vymenovania novej vlády až po doručení nového návrhu kandidáta na šéfa ministerstva životného prostredia, aby mohla vymenovať vládu v kompletnom zložení.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová stanoví termín vymenovania novej vlády až po doručení nového návrhu kandidáta na šéfa ministerstva životného prostredia (MŽP), aby mohla vymenovať novú vládu v kompletnom zložení. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Hlava štátu vo štvrtok (19. 10.) informovala, že nevymenuje zvoleného poslanca parlamentu za SNS Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. Lídra Smeru-SD Roberta Fica požiadala o doručenie nového návrhu kandidáta na ministra. Rozhodnutie zdôvodnila ústavnoprávnymi dôvodmi, ktoré neumožňujú Huliakovi zastávať post. Tvrdí, že jeho vymenovanie by nedávalo záruku riadneho chodu rezortu.

SNS, ktorá Huliaka nominovala, reagovala, že na kandidátovi trvá. Fico argumenty prezidentky odmietol. Zdôraznil, že ak bude SNS trvať na nominácii, po menovaní za premiéra predloží Huliaka prezidentke aj v rámci oficiálnych nominácií.