Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Prezidentka udelila dve milosti, odsúdeným odpustila zvyšky trestov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/AP

Nevykonaný zvyšok trestu odňatia slobody odpustila 29-ročnému mužovi, ktorý trpí ťažkými nevyliečiteľnými ochoreniami.

Bratislava 24. júna (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová udelila v piatok dve individuálne milosti. V oboch prípadoch odsúdeným odpustila zvyšok trestu. Štyridsaťosemročnej žene, ktorej rodinní príslušníci trpia vážnymi onkologickými ochoreniami, odpustila zákaz činnosti vedenia motorových vozidiel. Nevykonaný zvyšok trestu odňatia slobody odpustila 29-ročnému mužovi, ktorý trpí ťažkými nevyliečiteľnými ochoreniami. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

V prvom prípade žena z nedbanlivosti zavinila dopravnú nehodu, pri ktorej sa ľahko zranili traja ľudia. Za to ju odsúdili na trest odňatia slobody na dva mesiace s podmienečným odkladom. Zároveň jej bol uložený trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá vo výmere 12 mesiacov. Prezidentku požiadala o udelenie milosti len v prípade zákazu činnosti vedenia motorových vozidiel, z ktorého vykonala viac ako polovicu.

Prezidentka pri posudzovaní žiadosti o milosť podľa Strižinca zohľadnila, že manžel odsúdenej, ktorá predtým nebola trestaná, je onkologickým pacientom a onkologickým ochorením trpí aj jej matka. Ich zdravotný stav si vyžaduje prepravu do zdravotníckych zariadení, ktorú im odsúdená bez vodičského oprávnenia nemôže zabezpečiť.

V druhom prípade prezidentka udelila individuálnu milosť 29-ročnému mužovi, ktorý trpí nevyliečiteľnými ochoreniami. Muža odsúdili za drogovú trestnú činnosť na trest odňatia slobody na desať rokov. Z trestu si doposiaľ vykonal jeden a pol roka, predtým nebol trestaný. V súčasnosti má súdom prerušený výkon trestu odňatia slobody na dobu 12 mesiacov, vzhľadom na to, že jeho ochorenie nie je liečiteľné v podmienkach výkonu trestu.

"Prezidentka sa plne stotožňuje s tým, že drogovú trestnú činnosť je potrebné adekvátne postihovať. V uvedenom prípade však vzhľadom na nevyliečiteľné ochorenie a jeho ďalší vývoj považuje ďalší výkon trestu za nehumánny. Odpustila tak odsúdenému nevykonaný zvyšok trestu pod podmienkou, že dva roky odo dňa udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin," doplnil hovorca.