Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Ukrajine budeme naďalej pomáhať

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Tyrania podľa jej slov nemôže poraziť slobodu a demokraciu.

Bratislava 10. mája (TASR) - Ukrajine budeme naďalej pomáhať, či už humanitárne, vojenskou pomocou, ako aj podporou jej členstva v Európskej únii. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v reakcii na videopríhovor ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského poslancom Národnej rady (NR) SR.

"Som rada, že našu podporu a solidaritu na Ukrajine cítiť a vážia si ju. Ako povedal prezident Zelenskyj, práve táto solidarita zabezpečí, že Rusko nebude schopné zopakovať rok 1968," zdôraznila na sociálnej sieti. Tyrania podľa jej slov nemôže poraziť slobodu a demokraciu.


Ako ďalej podotkla, Ukrajina v boji proti ničím nevyprovokovanej ruskej agresii nemôže zostať sama. "Ani my totiž nebudeme v bezpečí, pokiaľ sa presadí brutálna sila a agresia namiesto rešpektu voči suverenite a práva krajín vybrať si, kam chcú patriť," dodala.

Ukrajinský prezident Zelenskyj sa Slovensku poďakoval za solidaritu a pomoc, ktorú poskytuje Ukrajine. Vo videopríhovore poslancom NR SR zároveň vyzval na pokračovanie pomoci, a to v obrannej oblasti, v téme sankcií i v podpore európskej perspektívy Ukrajiny. Vyzval Slovensko, aby bolo hlasom Ukrajiny v EÚ.