Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Úmrtie japonského expremiéra Abeho je tragická správa

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas stretnutia s japonským premiérom Šinzóom Abem v paláci Akasaka v Tokiu. Foto: TASR/Monika Himpánová

Na niekdajšieho japonského ministerského predsedu vystrelil počas prejavu v meste Nara v piatok atentátnik Jamagami Tecuja.

Bratislava 8. júla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová označila úmrtie bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho po útoku atentátnika za tragickú správu. Uviedla to na sociálnej sieti. Zároveň vyjadrila jeho rodine, blízkym aj celému japonskému ľudu úprimnú sústrasť.

"V najdlhšie slúžiacom povojnovom premiérovi Japonska stratil demokratický svet jednu z výrazných osobností, ktoré spoluformovali medzinárodné spoločenstvo a bezpečnosť založenú na pravidlách, dialógu a práve," doplnila prezidentka.


Na niekdajšieho japonského ministerského predsedu vystrelil počas prejavu v meste Nara v piatok atentátnik Jamagami Tecuja. Útočník vystrelil odzadu dvakrát a podľa mediálnych správ expremiéra zasiahol do krku a hrudníka. Po prevoze do nemocnice ho po niekoľkých hodinách vyhlásili za mŕtveho.