Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka upozornila na potrebu opatrení na ochranu seniorov

Na snímke zľava v pozadí manažér pôsobiaci v oblasti IT a telekomunikácií Peter Škodný, odborník na biochémiu Robert Mistrík, infektológ Vladimír Krčméry, predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Josef Pokorný, člen ústredného krízového štábu Peter Pollák a vedúci Úradu vlády SR Július Jakab. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v popredí vľavo a v popredí vpravo preimér SR Igor Matovič navštívila krízový štáb na Úrade vlády SR 3. apríla 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Hlava štátu ocenila prácu všetkých odborníkov v štábe.

Bratislava 3. apríla (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa na dnešnom stretnutí obrátila na členov permanentného krízového štábu s požiadavkami na zvýšenie ochrany seniorov, obetí domáceho násilia a ďalších zraniteľných skupín. Zaujímala sa tiež o stav zásob ochranných pomôcok pre naše nemocnice a ľudí v prvej línii, počty testovacích súprav, pľúcnych ventilátorov, ale aj o prijaté a plánované opatrenia. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Za potrebné považuje prezidentka pokročiť v ochrane seniorov. "Ide najmä o testovanie každého nového prijímateľa sociálnych služieb, ktorý ide do zariadenia alebo sa doň vracia z nemocnice," uviedla.

Ochranné pomôcky by sa podľa nej mali zabezpečiť aj pre ľudí, ktorí sa o seniorov starajú. Upozornila tiež na obete domáceho násilia, "ktorých počet všade na svete počas karantény stúpa". Testovať by sa mohli napríklad tí, "ktorí potrebujú byť umiestnení v azylových centrách".

S členmi štábu hovorila tiež o potrebe lepšej spolupráce a komunikácie medzi orgánmi, ktoré krízu riešia a orgánmi miestnej samosprávy, a tiež o potrebe prehľadného informovania o všetkých prijímaných opatreniach.

Hlava štátu ocenila prácu všetkých odborníkov v štábe. Pomáhajú podľa nej tomu, aby boli opatrenia v súvislosti s výskytom nového koronavírusu vecne a odborne podložené. "Pozitívne vnímam viaceré posuny, či už pri zabezpečení rôznych foriem testovania alebo v zásobení nemocníc ochrannými prostriedkami a v špeciálnom prístupe k rôznym komunitám," doplnila.



Prezidentka zdôraznila tiež potrebu rozvahy u tých, ktorí vyhodnocujú situáciu a prijímajú opatrenia - v krízovom štábe, exekutíve, parlamente.

"Namiesto čiastkových scenárov musíme všetci mať jednoznačné informácie o prijímaných opatreniach a ďalšom postupe. Je potrebné navrhovať odôvodnené riešenia a vnášať do spoločnosti pokoj," skonštatovala s tým, že "sme na dobrej ceste".