Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka upozornila na príčiny holokaustu, vyzýva vážiť slová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidentka upozornila na súvislosti i príčiny holokaustu, vyzýva vážiť slová

Bratislava 27. januára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti pripomenula príčiny a udalosti predchádzajúce holokaustu, ako aj jeho dôsledky. Pripomenula zmeny v spoločnosti, ktoré predchádzali transportom, a vyzvala na váženie slov, aby sa história neopakovala.

"Pamätajme na prenasledovaných a vzdorujúcich, na zavraždených a preživších, ale aj na širšie súvislosti a príčiny holokaustu. Výročie oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau je príležitosťou zastaviť sa a pripomenúť si historické skutočnosti. Strojcovia holokaustu prenasledovali, zbavili ľudskej dôstojnosti, mučili a zavraždili milióny Židov, Rusov, Poliakov, Rómov, Srbov, gejov, ľudí so zdravotným postihnutím a ďalších," uviedla hlava štátu.

Upozornila, že transportom vtedy predchádzala postupná zmena atmosféry, hrubnutie rétoriky, predsudky, nadávky, nenávistné ideológie a systematická dehumanizácia. "Položme si otázku, či sa po vyše 80 rokoch ľudstvo poučilo, či si dokážeme strážiť priestor dobra v každom z nás. Vážme slová, aby sa história neopakovala," dodala. Zároveň sa pridala k medzinárodnej kampani #WeRemember.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN v roku 2005 ako deň spomienky na šesť miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Dátum pripomína 27. január 1945, keď Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau.