Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezidentka: ÚS sa bude zaoberať námietkami k zákonu o envirozáťažiach

Na archívnej snímke Grasalkovičov palác alebo Prezidentský palác na Hodžovom námestí v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zuzana Čaputová sa na súd obrátila v auguste tohto roka a upozornila na to, že zákon môže mať likvidačné dosahy na samosprávy.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Ústavný súd SR sa bude zaoberať námietkami prezidentky Zuzany Čaputovej k zákonu o envirozáťažiach. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Čaputová sa na súd obrátila v auguste tohto roka a upozornila na to, že zákon môže mať likvidačné dosahy na samosprávy. "Ústavný súd SR rozhodol, že v plnom rozsahu prijme na ďalšie konanie návrh prezidentky v súvislosti so zákonom o environmentálnych záťažiach a jeho súlade s ústavou," uviedol Strižinec.

Verejný záujem na odstránení existujúcich envirozáťaží považuje prezidentka za jednu z najvyšších priorít. Štát má ústavou zakotvený záväzok chrániť životné prostredie a tam patrí aj odstraňovanie environmentálnych záťaží a ochrana života a zdravia obyvateľov, ktorí sú nimi ohrození. "Napadnutým ustanovením však zákonodarca časť záväzku štátu presunul na súkromné osoby, respektíve na územnú samosprávu, a tento postup je podľa mňa v rozpore s ústavou," skonštatovala Čaputová.

Problém vidí v tom, že vlastník nehnuteľnosti, na ktorej sa nachádza envirozáťaž, je po novom povinný štátu nahradiť finančné prostriedky vynaložené na jej sanáciu. Túto povinnosť má aj v prípade, ak nie je za vznik záťaže zodpovedný.

Vládny návrh zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže schválila Národná rada SR vlani v novembri a Čaputová ho vetovala. Po prelomení jej veta poslancami avizovala, že pokiaľ nepríde k náprave sporných ustanovení v nadväzujúcom zákone o odpadoch, obráti sa na Ústavný súd.